vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita okoliša

Kako gospodariti otpadom

Metković, 26.10.2018. - U Galeriji GKS-a Metković jučer je održana prva javna i edukacijska tribina Projekta 'Učimo gospodariti otpadom!', koji Grad Metković provodi unutar Poziva 'Provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom'.

Tribinu je otvorio pročelnik Jedinstvenoga upravnog odjela Ivica Popović, istaknuvši da je Grad Metković bio među prvima kada je u svibnju ove godine s Ministarstvom zaštite okoliša i energetske učinkovitosti potpisao 386.116 kn vrijedan Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za Projekt 'Učimo gospodariti otpadom!'

Inače, ukupna vrijednost Projekta je 454.254 kn (od toga 68.138 kn snosi Grad Metković) i provodit će se 12 mjeseci na području Grada Metkovića i Općine Kule Norinske, budući da je Grad nositelj projektnih aktivnosti i na području te Općine.

Kako stoji u popratnome letku, u sklopu Projekta financirat će se aktivnosti izrade letaka, brošura, plakata i slikovnica na temu održivoga gospodarenja otpadom da bi se podigla razina svijesti javnosti o važnosti sprječavanja nastanka otpada, odgovornog postupanja i njegove ponovne uporabe. Uspostavit će se mrežna stranica na temu otpada, održati javne i edukacijske tribine, obilježiti datumi vezani za zaštitu okoliša, emitirati radijske emisije o provedbi projektnih aktivnosti, organizirati radionice za djecu i natjecanja u školama na temu izrade kreativnih stvari od prethodno prikupljenog otpada te edukativne radionice o važnosti kompostiranja i odgovornog postupanja s otpadom.

Kako piše Grad-metkovic.hr, izvršna direktorica i voditeljica programa za zaštitu okoliša i održivi razvoj splitske Udruge za prirodu okoliš i održivi razvoj 'Sunce' Gabrijela Medunić-Orlić predstavila je Program zaštite okoliša i održivog razvoja te međuprogram edukacije i informiranja. Naglasila je važnost odvojenog prikupljanja i recikliranja te, u konačnici, sprječavanje nastanka otpada. Suradnica za pravne poslove Andrea Gizdić predstavila je pravni okvir održivoga gospodarenja otpadom u kojem se posebno osvrnula na red prvenstva gospodarenja otpadom, načela, ciljeve i prioritete te na Zakon o održivom gospodarenju otpadom.

Projekt iz Kohezijskoga fonda sufinancira Europska unija.