vijesti www.metkovic.hr

 Film

Preporučena posveta o. Ani Gabriću

Metković, 21.10.2018. - Film 'Preporučena posveta', nastao prema scenariju i u režiji Gorana Matića, sinoć je premijerno prikazan pred dupkom ispunjenim gledalište u Galeriji GKS-a.

Riječ je igrano-dokumentarnom filmu o hrvatskome misionaru o. Anti Gabriću s nizom fotografija, dokumenata i svjedočanstava te glumljenih sekvenca, kojim je autor, kako je rekao – za domaću uporabu, prikazao život i ostavštinu toga velikoga Metkovca i, nadamo se, uskoro blaženika. Autorov pristup je subjektivan, insajderski, topao, s nekim detaljima koji možda i nisu toliko važni nekome tko nije iz Metkovića, no upravo je to što ovu priču o ocu Anti Gabriću čini metkovskom, drukčijom od već viđenoga pa taj film nikako ne treba promatrati kao umjetnički uradak. To on i nije, isto kao što nije snimljen s namjerom da se komercijalno koristi.

Matić je sa svojom pomoćnicom Ivanom Čarapinom zabilježio svjedočanstva iz prve ruke. U filmu sudjeluju Ivan Jurić, fra Ante Bilokapić, Ivana Čarapina i fra Andrija Nikić. Mladoga Gabrića u igranim scenama glumi Ivan Bebić, dok su naratori Ivana Čarapina, Ivan Bebić i Leonarda Sršen. Film su tehnički u potpunosti realizirale domaće snage. Snimatelj je bio Ivan Ico Petrov, montažu je obavio Marin Veraja iz Fotostudija 'Veraja', a snimanje i obradu zvuka Tereza Sršen s Radija 'Narona'. Iza svega toga kao pokrovitelj je stajao Grad Metković.

Prije same projekcije okupljenima se obratio gradonačelnik Dalibor Milan, zahvalivši svima koji su sudjelovali u nastajanju filama te rekavši da će Grad i dalje podržavati slične domaće projekte. Zahvalio je suradnicima i autor Matić, posebno svojoj pomoćnici Ivani Čarapini. Naravno, na kraju su dobili veliki pljesak.

Po projekciji filma u predvorju GKS-a Udruga Mladih O. Ante Gabrića upriličila je degustaciju domaćih i indijskih specijaliteta te prikupljanje novčanih priloga za obnovu stare škole u indijskom Mariapolliju, gdje je o. Ante Gabrić proveo posljednjih 13 godina svoga misionarskoga života i gdje je pokopan s grudom neretvanske zemlje i bočicom našega mora. Umro je 20. listopada 1988., točno 50 godina nakon što se 1938. brodom 'Victorija' otisnuo put Indije.