vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Kako se keramika izrađivala prije osam tisuća godina

Metković, 18.10.2018. - Zanimljiva gostujuća izložba 'Izrada i pečenje keramike na neolitički način' otvorena je sinoć u Arheološkom muzeju Narona u Vidu.

Posjetitelje i kolege iz pulskoga Arheološkog muzeja Istre pozdravio je ravnatelj AM Narona Toni Glučina te kolegama zahvalio na gostoprimstvu koje im je u Puli pruženo tijekom izložbe 'Forum Naronitanum', što ju je AM Narona prošloga prosinca bio postavio u Augustovu hramu u Puli.

O samoj izložbi govorio je autor Romuald Zlatunić, koji je s keramičarkom Marinom Orlić te uz pomoć djelatnika Arheološkog muzeja Istre, korištenjem raznih etno-arheoloških i antropoloških podataka o tradicionalnom lončarstvu na različitim prostorima, pokušao rekonstruirati tehnologiju oblikovanja i pečenja posuda iz neolitičkog razdoblja te prikazati problematiku nastanka i proizvodnje posuda u neolitičkom lončarstvu. Riječ je o eksperimentalnoj arheologiji koja se strukturiranim, znanstvenim eksperimentiranjem bavi interpretiranjem materijalne kulture, tehnologije i načina življenja u prošlosti, u ovom slučaju neolitičkom keramikom na području Istre i istočnoga Jadrana.

Zlatunić je ukratko objasnio neolitički način proizvodnje i pečenja keramičkih posuda te kako je on rekonstruiran eksperimentalnim istraživanjem u nekoliko faza, u koje je uključeno vađenje prirodnog zemljanog sedimenta, oblikovanje glinene smjese i posuda te pečenje posuda na otvorenom.

Rezultati eksperimentalnoga oblikovanja i pečenja posuda dali su vrlo važne podatke o neolitičkoj proizvodnji keramičkih posuda i figurica te obogatili spoznaje o začecima lončarstva u Istri, od prvih pokušaja proizvodnje u ranoneolitičkom razdoblju sve do kasnijeg neolitika, kada se ta obrtnička nespecijalizirana djelatnost u potpunosti razvila.

Posjetitelji tu zanimljivu izložbu mogu vidjeti do 17. prosinca ove godine.