vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Metkovska proslava Paljetkova 75. rođendana

Metković, 11.10.2018. - Sinoć je metkovski ogranak Matice hrvatske, u suradnji s ogrankom MH iz Zadra, u Galeriji GKS-a upriličio predstavljanje dviju posljednjih zbiraka poezije akademika Luka Paljetka, tiskanih u nakladi zadarskoga ogranka MH. Tako su se Metkovci u razmaku od desetak dana ponovno mogli družiti s tim hrvatskom pjesnikom i prevoditeljem, s kojim se susreću još u dječjoj dobi.

Predstavljanje Paljetkovih zbiraka bila je ujedno i metkovska proslava njegova 75. rođendana, a da ga Metkovci vole i cijene pokazali su time što ih se okupio velik broj. Mnogi se još sjećaju susreta s njim u GKS-u u prosincu 2012. te povodom njegova 70. rođendana na terasi AM Narona kolovoza 2013.

Moderatorica programa prof. Marinka Jurković uvodno je posjetitelje upoznala s Paljetkovim životom i radom te nagradama koje je osvajao. Potom se predsjednik ogranaka MH iz Zadra dr.sc Radomir Miro Jurić prisjetio njihovih zajedničkih zadarskih dana, naravno sjetivši se i mnogih anegdota, a o Paljetku je kao pjesniku i prevoditelju govorio dr. sc. Josip Lisac. Likovni i književni kritičar Milan Bešlić rekao je da je za nj Paljetak čudo koje se dogodilo, kao i Metkovac Slamnig, Paljetak je poeta ludens koji se vješto poigrava riječima u kojima čitatelj uživa.

Naravno, svima je bio poseban doživljaj kada je Paljetak sam govorio svoje pjesme iz posljednjih zbiraka Nakupine i Gorka zora, a neke njegove pjesme pjevao je prof. Darko Matičević, inače autor glazbe za više pjesama na Paljetkovu dvostrukom CD-u Gold collection. Na kraju programa publika je strpljivo čekala u redu da im Paljetak potpiše svoje knjige koje su se, kao i CD, mogle kupiti po prihvatljivim cijenama.