vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Ne napuštajte svoje pse, javite se Udruzi 'Buddy'

Metković, 7.10.2018. - Pločanska Udruga prijatelja životinja Buddy jučer je u Metkoviću organizirala obilježavanje Međunarodnoga dana zaštite životinja. Bio je to povod da se bolje upoznamo s radom te Udruge, čiji je cilj borba protiv napuštanja životinja, udomljavanje napuštenih, edukacija o pravima životinja, važnost sterilizacije/kastracije itd., po smo za izjavu zamolili njezina predsjednika Joška Žderića Wummyja.

Naša udruga već tri i pol godine pokriva kompletno dolinu Neretve sa svim stvarima vezano uz pse i mačke. Udruga ima malo sklonište kod mene na zemlji, to zovemo hitni prijem, i tu zbrinemo napuštene s ulice, odradimo osnovne stvari kao što je čišćenje, cijepljenje i sl. i dok im ne nađemo dom tu se nalaze kod nas da nisu na cesti, da ne uznemiravaju ljude. Mi udomljavanje radimo tako da provjeravamo udomitelje, da ne bi ispalo da psa za mjesec dana nađemo ponovno na ulici jer je on dosadio djeci ili je ljudima prevelika obveza. Zato odemo provjeriti i ako udomitelj ispunjava uvjete i mi procijenimo da je u redu potpišemo s njim ugovor. Ako uvjete iz ugovora ne ispuni mi jednostavno dođemo po psa jer je Udruga vlasnik psa.

Danas smo u Metkoviću povodom Međunarodnog dana zaštite životinja izašli malo na ulicu educirati građane, prvenstveno vlasnike pasa, da pokupe za njima kada obave nuždu i sl., te da im skrenemo pozornost na to da su napušteni psi zapravo vlasnički psi i štenci, da nisu pali s nebesa i da jednostavno, ako im se dogodi taj problem da je kuja ostala skotna da nam se jave. Već ako dobiju štenad da nas zovnu, da ih ne izbacuju na ulicu nego da nam jave. Recimo, svaki napušteni pas u gradu Metkoviću je trošak, znači tipa labradora koji okoti deset štenaca Grad Metković mora platiti 2.500 kuna po jednome štenetu da ga zbrine u Šibeniku. Deset malih štenaca je 25 tisuća kuna, što su enormna sredstva koje Grad mora odvajati za nečiji nemar. Jednostavno zovni, nikoga nismo odbili, svakome ćemo pomoći. Samo ih nemojte ostavljati na ulici. Ljudi do nas mogu doći i putem društvene mreže kao što je Facebook, tamo je moj mobitel, za sve stvari me mogu dobiti, a ako ne, onda u Zorana Vrankića u Veterinarskoj ambulanti Diva veterina, s kojom surađujemo od prvoga dana pa im ovim putem zahvaljujem što su na dispoziciji 24 sata dnevno.

Inače, Grad Metković financira sterilizaciju vlasničkih pasa pa svi koji to žele neka nam se jave u Udrugu i mi ćemo dogovoriti termin kod veterinara. Tako nastojimo zaustaviti nekontrolirane okote i nekontrolirano napuštanje tih štenaca. Većinom su to sve štenci, mi u Metkoviću nismo našli tri odrasla napuštena psa – rekao je Joško Žderić Wummy, koji je uime Udruge uručio zahvalnice gradonačelniku Daliboru Milanu, načelnici Općine Zažablje Maji Vrnogi, načelniku Općine Slivno Smiljanu Mustapiću, vlasniku Veterinarske ambulante Diva veterina Zoranu Vrankiću te Radi Mužinić i Stefani Došen, predstavnicama Zaklade Kajo Dadić, s kojom Udruga surađuje putem Nacionalnoga programa Aktivni u zajednici.