vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita prirode

U Metkoviću se okupili ravnatelji svih županijskih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode

Metković, 4.10.2018. - U Metkoviću je jučer započeo trodnevni Skup ravnatelja županijskih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, na kojemu je uz ravnatelje sudjelovao pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetiku Igor Kreitmeyer iz Uprave za zaštitu prirode te Aljoša Duplić, stručni voditelj Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Okrugli stok je modrerirala Nikolina Đangradović, a sve je sudionike uime Grada Metkovića pozdravila Sanda Tomić, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove, prostorno planiranje, gospodarstvo i fondove EU.

Teme Okrugloga stola u Hotelu Narona bile su: budućnost sektora zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, financiranje upravljanja područjima Ekološke mreže Natura 2000 kojima upravljaju županijske javne ustanove, pravilnik o postupku davanja koncesijskog odobrenja u zaštićenom području, projekt Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 i Nacrt osnovnog unutarnjeg ustrojstva županijskih JU s osnovnim opisom poslova pojedinih službi i prijedlogom sistematizacije radnih mjesta.

Mi smo zamolili v. d. ravnateljice Javne ustanova za upravljanje zaštićenih dijelova prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijanu Miljas Đuračić da nam kaže nešto više o temama vezanima za zaštićene dijelove prirode u našoj županiji.

– Svake je godine jedna od županijskih ustanova domaćin skupa ravnatelja. Jučer smo imali Okrugli stol na kojemu smo raspravljali o aktualnim temama i problematici zaštite prirode u Republici Hrvatskoj te upoznali sve ravnatelje s vrijednostima u našoj županiji. Naša Ustanova upravlja s 32 zaštićena područja, jednim područjem u kategoriji zaštićenoga minerala i s 90 područja Ekološke Mreže Natura 2000, a u tijeku su proglašenja novih zaštićenih područja na prostoru delte Neretve. Područje jezera Kuti proglasit će se zaštićenim u kategoriji posebnog ornitološkog rezervata, ide se na proširenje posebnog ihtiološko-ornitološkog rezervata Jugoistočni dio delte Neretve, koji se širi na područje Parila, dok će se značajni krajobraz Modro oko i Jezero Desne proširiti i prekategorizirati u posebni ornitološki rezervat.

Na području naše županije najveći pritisci su iz turizma i svih popratnih aktivnosti. Nakon Splitsko-dalmatinske županije naša županija ima najviše zaštićenih područja, na što smo ponosni. Imamo i jedno Ramsarsko područje, što znači da smo prepoznati na međunarodnoj razini. To je područje donjega toka rijeke Neretve. Isto tako, nakon Splitsko-dalmatinske županije naša je županija najizloženija požarima. Svake godine imamo i šumske požare i požare trščaka, koji su specifični za ovo područje delte Neretve. Brojnim projektima, tj. edukacijom lokalnoga stanovništva nastojimo osvijestiti ljude kako bi se smanjilo izazivanje požara – rekla nam je gđa Miljas Đuračić.

Nakon Okrugloga stola sudionici Skupa obišli su Ston i njegove znamenitosti, uključujući i posjet posebnom rezervatu u moru Malostonski zaljev. Jutros je na rasporedu bio posjet Prirodoslovnome muzeju Metković, Jami u Predolcu i posebnom ihtiološko-ornitološkom rezervatu Delta Neretve – jugoistočni dio, a poslijepodne je ostavljeno za razgledavanje jezera Kuti. Skup se sutra u Dubrovniku nastavlja posjetom njegovim znamenitosti.