vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Tiskana 'Sreća', slikovnica Karla Sente, pobjednika državnog Natječaja 'Moja prva knjiga'

Metković, 1.10.2018. - Na završnoj svečanosti Državnog natječaja Moja prva knjiga, koja je održana 27. rujna 2018. u Domu HV-a Zrinski u Karlovcu, pobjedniku Natječaja učeniku OŠ don Mihovila Pavlinovića Karlu Senti uručena je prva nagrada - tiskana autorska slikovnica.

Državni natječaj Moja prva knjiga, koji karlovačka Udruga Kalibra provodi pod pokroviteljstvom MZOS-a, još je jednom izazvao ogromno zanimanje mladih stvaralaca iz cijele Hrvatske. Od 726 pristiglih radova bilo je teško odabrati one najbolje, no književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto odradile su taj posao i složile su se s odabirom čak sedam prvih nagrada. Karlo nagradu dijeli sa šest djevojaka, a oni su tako već u osnovnoškolskoj dobi postali autori objavljenih slikovnica koje će sada moći pročitati i sva djeca u Hrvatskoj.

Našem Karlu nagradu je uručila književnica Sanja Pilić, od koje je dobio najbolje kritike (svima je preporučila čitanje njegove slikovnice), a ovo je njezin tekst što se nalazi na stražnjoj korici slikovnice:

U potrazi za srećom Karlo Senta usrećio je čitatelje svojom slikovnicom. Već na prvi pogled naslovnica privlači svojim sjetnim ugođajem koji nam je toliko poznat. Polja lavande, čempresi, crkvica i more vraćaju nas onom dijelu nas koji teži za spoznajom što je zapravo sreća i gdje se nalazi. Autor nas majstorski i perom i slikom uvodi u priču isprepletenu emocijama i čarolijom. Putujemo kroz snovite predjele džungle, velikog grada ili pješčanih obala. Meditativni krajolici ispunjeni su čežnjom i tišinom. Izrazita likovnost i vještina prenošenja osjećaja slikarskom tehnikom, odlične kompozicije, nadahnuta priča, grafički zanimljiva rješenja čine ovu slikovnicu posebnom. Prepuna je atmosfere i kontemplacije, a na kraju otkrivamo i gdje sreća prebiva. U obitelji. (A katkad se nalazi i u rukama i mašti talentiranog autora). Čestitke!
Sanja Pilić

Naravno, i mi čestitamo Karlu, njegovoj mentorici Katici Salacan i njegovoj obitelji koja ga je pratila na ovom velikom putovanju.