vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Svečana Sjednica Gradskoga vijeća povodom Dana Grada Metkovića

Metković, 20.7.2018. - Pod predsjedavanjem Hrvoja Bebića sinoć je u kazališnoj dvorani Gradskoga kulturnoga središta održana Svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Metkovića, na kojoj su dodijeljena javna priznanja.

Uz gradonačelnika Dalibora Milana, njegove zamjenike Roberta Doku i Damira Raića te gradske vijećnike, na sjednici je bio izaslanik premijera Plenkovića i ministar obrane general Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića saborski zastupnik Branko Bačić, saborski zastupnici Nikola Grmoja i Ante Pranić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević, državni tajnik Frano Matušić, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić te gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina.

Klapa Sveti Nikola otpjevala je hrvatsku himnu pa je predsjednik Bebić pozdravio sve uzvanike te pročitao pozdravne telegrame onih koji nisu mogli nazočiti Sjednici. Potom je za govornicu pozvao gradonačelnika Milana.

U svome govoru gradonačelnik je iznio što je sve gradska vlast uspjela napraviti tijekom prve godine mandata te najavio mnoge nove projekte, neke koji su već u realizaciji i druge za koje je počela ozbiljna priprema.

Spomenimo najveći od njih, projekt Aglomeracije vrijedan 275 mil. kuna, za čiju je dokumentaciju već utrošeno preko milijun kuna. Riječ je o velikom sustavu za odvodnju oborinskih voda na području cijeloga grada s pročistačem na Duvratu. Tu je izgradnja dvaju rotora s uređenjem nogostupa u Ulici Ante Starčevića, rotor pokraj GKS-a i uređenje dijela Ulice Stjepana Radića, izgradnja dvaju novih prometnih trakova prema graničnome prijelazu te izgradnja obaloutvrde od Lučkoga mosta do toga prijelaza, obnova i rekonstrukcija Ulice hrvatskih iseljenika te uređenje Trga kralja Tomislava i Velike rive i konačan spoj Jadranske ulice na Put Narone. Navedeni su projekti u odlaganju otpada, izgradnji kanalizacije, energetskoj učinkovitosti itd. Spomenute su i pronatalitetne mjere te potpore poljoprivredi i poduzetništvu.

Branko Bačić je u svome govoru naglasio sinergiju lokalne, županijske i državne vlasti, dok se župan Dobroslavić, između ostaloga, osvrnuo na projekt navodnjavanja, toliko važan dolini Neretve. General Krstičević je rekao da će uvijek na sjednicama Vlade podržavati projekte iz Metkovića i doline Neretve te istaknuo važnost dolaska vojne postrojbe u Ploče. To će uz sigurnosnu komponentu generirati nova radna mjesta i potaknuti gospodarstvo, rekao je.

Nakon govora, predsjednik Odbora za javna priznanja Rober Doko pročitao je imena ovogodišnjih dobitnika nagrada Grada Metkovića, koje im je uručio gradonačelnik Milan.

Počasnim građaninom Grada Metkovića proglašen je ministar obraneDamir Krstičević, Nagrada Grada Metkovića Narona u području kulture i obrazovanja posmrtno je dodijeljena Mati Mustapiću (preuzeo sin Božo) i Frani Prskalu (preuzela kći Ivona), dok je ista nagrada dodijeljena i prof. Mirku Crnčeviću. Nagrada Grada Metkovića Ždral u području sporta dodijeljene je Boćarskom klubu Metković i Veslačkom klubu Neretvanski gusar. Preuzeli su je predsjednici uprava Josip Kevo i Vido Jeramaz. Uime nagrađenih zahvalio je ministar Krstičević.

Prije domjenka, koji je priređen za uzvanike i građane, veterani IV. gardijske brigade svome su bivšem zapovjedniku generalu Krstičeviću uručili zahvalnice.