vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Druga večer okupila 22 folklorne skupine

Metković, 21.5.2018. - Na drugoj Večeri folklornih skupina Dalmacije i gostiju u Gradskom kulturnom središtu Metković u subotu su nastupile 22 skupine plesača, svirača i pjevača, koje su pred brojnom publikom izvodile pjesme i plesove svoga kraja.

Prevladavale su folklorne skupine iz naše županije pa su se mogle vidjeti varijacije linđe, dok se dubrovački FA Linđo predstavio s dječjim skupinom Linđovo blago, koja je otplesala Bunjevačko momačko kolo. Bilo je i gradskih plesova, poput Zadarskoga tanca i Trogirskoga šotića, a atmosferu su, kao i uvijek, podizali veseli Slavonci.

Za kraj su nastupili domaćini, članovi KUD-a Metković u pratnji svoga Mandolinskog orkestra izveli su atraktivne Pjesme i plesove donjega Poneretavlja. Trosatni program vodila je Romana Gabrić, a sudeći prema čestome pljesku iz gledališta bio je jako zanimljiv. Mi smo snimili dio atmosfere u GKS-i okolo njega.

Od sljedeće godine Smotra mijenja koncepciju, naime proširuje se na Jadransko-jonsku regiju, no došlo je i vrijeme da se možda pretvori u manifestaciju Na Neretvu misečina pala, čiji bi stručni dio bila sama smotra folklornih skupina, dok bi folklor izašao i na gradske ulice. Tu se krije i turistički potencijal koji bi Metković mogao iskoristiti. Naravno, u samu manifestaciju trebala bi se uključiti šira zajednica, turistički djelatnici, ugostitelji i sl.