vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Svečano otvorena 34. Smotra folklora 'Na Neretvu misečina pala'

Metković, 19.5.2018. - Svibanj je, kažu, najljepši mjesec u godini, a u Metkoviću ga svake godine još više uljepša misečina nad Neretvom te šarenilo narodnih nošnja, ove godine 34. put. 34. Smotra folklora Na Neretvu misečina pala jučer je svečano otvorena na Trgu kralja Tomislava u nazočnosti metkovskoga gradonačelnika Dalibora Mijana, ujedno i izaslanika pokroviteljice Smotre predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednika Sabora Bože Petrova, zamjenice župana Žakline Marević te istaknutih hrvatskih folklorista, etnografa i muzikologa Vidoslava Bagura, Ivana Ivančana, Joška Ćalete, Stjepana Sremca, Mojce Piškor i Branke Hajdić.

Okupljeno mnoštvo na Trgu je pozdravio predsjednik KUD-a Metković Mato Obrvan, a potom im se prigodnim riječima uime župana Dobroslavića obratila Žaklina Marević. Pozdravivši sve sudionike Smotre, čin otvaranja obavio je gradonačelnik Milan, koji je tom prigodom rekao da je Grad Metković i do sada potpomagao Smotru te da će to činiti i u budućnosti.

Uslijedio je impresivan nastup svih dječjih skupina KUD-a Metković s više od 150 plesača, koje je glazbom pratio njihov Mandolinski orkestar.

Poslije malih Metkovaca na Trg su stupili članovi KPD-a Bratska sloga iz Žrnova na Korčuli te izveli svoj poznati viteški ples moštra, koji u Žrnovu tradicionalno u sklopu istoimene manifestacije izvode na SV. Roka.

U 19:30 u Gradskom kulturnom središtu Metković započela je prva Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju, na kojoj je nastupilo 18 folklornih skupina od Lastova pa do Slovenije. Večeras je u isto vrijeme druga večer, a cjelovit program Smotre možete pogledati ovdje. Svakako dođite u GKS i ne zaboravite u Galeriji pogledati izvrsnu izložbu Đure Zvonara. Prije toga, na Trgu od 18:30 plesom i pjesmom predstavit će se nekoliko folklornih skupina.