vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Izmjerite danas krvni tlak u Ljekarnama 'Draženović'

Metković, 17.5.2018. - Povodom Svjetskog dana hipertenzije u svim ljekarnama Draženović danas možete od 9 do 11 sati mjeriti krvni tlak i educirati se o zdravim životnim navikama.

Ljekarne Draženović podržavaju inicijativu Svjetske lige za hipertenziju pod nazivom Svibanj mjesec mjerenja ( May Measurement Month, MMM) i uključuju se u aktivno mjerenje tlaka u svim svojim ljekarnama tijekom cijeloga svibnja.

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja širom svijeta, a ovogodišnja tema je Know Your Numbers - Znaj svoje brojke. Visok krvni tlak najveći je rizični faktor za razvoj moždanog udara, srčanog udara, bolesti bubrega i drugih krvožilnih komplikacija. Prema podacima Međunarodnog društva za hipertenziju (International Society of Hypertension, ISH) i Svjetske lige za hipertenziju (World Hypertension League, WHL), čak 10 milijuna života godišnje je izgubljeno zbog visokog krvnog tlaka. Dobra vijest je da se ove smrti mogu spriječiti!

Hipertenzija se naziva i tihi ubojica jer često ne uzrokuje simptome koji bi upozoravali osobu da nešto nije u redu. Iz tog razloga čak 50 % ljudi koji imaju visok krvni tlak nisu toga svjesni. S druge strane, od ukupnog broja osoba koji znaju da imaju visok krvni tlak 50 % se ne liječi, a od onih koji se liječe 50 % ne uspijeva postići ciljne vrijednosti tog tlaka. Iz toga proizlazi da samo 25 % osoba s hipertenzijom uz terapiju ima dobro kontroliran krvni tlak.

Svrha obilježavanje ovog dana je povećati svijest o povišenom krvnom tlaku i rizicima koje on uz sebe nosi!