vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Sutra počinje program 34. Smotre folklora 'Na Neretvu misečina pala'

Metković, 16.5.2018. - Alfa i omega metkovske Smotre folklora Na Neretvu misečina pala, umjetnički voditelj prof. Vidoslav Bagur i tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović, održali su jučer u GKS-u konferenciju za medije kako bi novinare upoznali s pojedinostima vezanima uz 34. Smotru te o nekim daljnjim planovima.

Ovogodišnja Smotra posljednja je koja će zadržati dosadašnju koncepciju. Na njoj će nastupiti preko 1250 plesača, svirača i pjevača iz 40-ak folklornih društava, koja dolaze iz sedam jadranskih županija, unutrašnjosti Hrvatske te Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Program Smotre počinje u četvrtak, kada će u Galeriji GKS-a biti otvorena izložba podravskoga kipara naivca Đure Zvonara. Kao i nekoliko prethodnih godina, i ovaj će put u sklopu programa otvorenja izložbe biti predstavljeno jedno tradicijsko glazbalo. Naime, dvojica unuka Đure Zvonara svirači su na cimbalu pa će taj instrument, uvršten u nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine, predstaviti metkovskoj publici.

Svečano otvorenje smotre je u petak u 18:30 na Trgu kralja Tomislava, nakon čega će u 19:30 u GKS-u početi prva Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju. U subotu će u 10 sati u Gradskome parku biti otvoren Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko Rural, a od 19:30 u GKS-u je druga Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju. Prije toga, od 18:30 na Trgu će se građanima predstaviti nekoliko gostujućih folklornih društava.

Program smotre završava u nedjelju u crkvi sv. Ilije, u kojoj u 20 sati započinje tradicionalni Koncert Marijanskih i hodočasničkih pučkih pjesama. Prof. Bagur je istaknuo nastup dviju izvornih pjevačkih skupina iz sela Hrvatski Čuntić i Gornji Viduševac u Banovini, koja su u Domovinskome ratu bila potpuno razorena. Veseli ga što su se oni ponovno okupili i čuvaju svoju tradiciju te ih je pozvao na Smotru kako bi im se i tako odalo priznanje. Uz to je istaknuo nastup mladoga splitskog gitarista Domagoja Mijića, koji je obradio marijansku pjesmu Mira il tuo popoloPogledaj svoj narod, koju su naše Borovčanke izvodile na hrvatskome pod nazivom Čuj vruću molbu puka svog.

Kao i do sada, Smotra ima disperziju u Dubrovniku, gdje će na Stradunu u subotu i nedjelju od 11 sati nastupati neke folklorne skupine koje će doputovati u Metković.

Od sljedeće godine u planu je da se Smotra proširi na Jadransko-jonsku regiju, premda će i dalje zadržati svoj temeljni karakter – predstavljanje folklornih skupina Dalmacije i ostalih jadranskih županija.

Na kraju su Bagur i Obradović zahvalili svima koji su se odazvali pozivu na sudjelovanje, kao i predsjednici Grabar-Kitarović na visokom pokroviteljstvu te na pomoći Ministarstvu kulture RH, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Metkoviću, bez čega Smotre ne bi bilo.