vijesti www.metkovic.hr

 Politika

Most NL u Metkoviću predstavio 'Pokret ostanka'

Metković, 6.5.2018. - Konvencija Mosta nezavisnih lista pod nazivom Pokret ostanka jučer je nakon sedam gradova održana i u Gradskom kulturnom središtu Metković. Na konvenciji Most je predstavio sedam svojih inicijativa kojima građanima, osobito mladim ljudima kani osigurati budućnost u svojoj zemlji. Riječ je o inicijativama na području demografije, pravosuđa, javne uprave, energetike, poduzetništva, poljoprivrede i zdravstva.

Konvenciju je vodio politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, a skupu se prvi obratio predsjednik Mosta Božo Petrov.

– Mijenjali smo političku scenu, ne samo Metkovića, nego Hrvatske. I naši najveći politički protivnici reći će da nakon pojave Mosta više ništa nije isto. Postavili smo drugkčije standarde. Pokazali da se i u politici može imati obraz, bez obzira na cijenu. Ostali svoji i sa željom da Hrvatsku učinimo zemljom u kojoj svatko ima ista prava i mogućnosti. Ne želimo da ovo bude zemlja samo 200 bogatih koji imaju pravo na sinkope. Ovo je zemlja i moja i vaša i naše djece, a ne samo njihova. Kažu da nije moguće promijeniti stvari. Nije točno. Svatko od nas kad dođu izbori ima mogućnost svojim glasom promijeniti političku scenu Hrvatske. Da vaši najmiliji ne trebaju odlaziti u inozemstvo kako bi im bilo bolje. Da imaju pravo ostati tu. Svatko od nas za sebe treba odlučiti da se želi boriti za takvu državu. Jer ovo je jedina borba koja ima smisla, ako gledamo budućnost idućih generacija. Kako bi ljudi ostali tu, napisali smo mjere i zakonske inicijative, koji u tome mogu pomoći – naglasio je Petrov.

U nastavku se osvrnuo na demografiju kao jednu od najvažnijih tema. Stoga Most predlaže delimitiranje porodiljinih naknada drugih šest mjeseci i to za blizance, treće i svako sljedeće dijete do treće godine života, upola skraćeno radno vrijeme jednoga roditelja do desete godine djetetova života, produljen i smjenski rad vrtića, financiranje prijevoza učenika i sufinanciranje besplatnih udžbenika za svu djecu te ukidanje rada na određeno vrijeme.

O reformi javne uprave govorila je saborska zastupnica Sonja Čikotić. Ona je rekla da građani osjećaju teret glomaznoga birokratskog aparata pa je nužna njegova racionalizacija i digitalizacija, koju je posebno naglasila. Prema njezinu mišljenju, razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi doprinosi profesionalizaciji te zapošljavanju prema stvarnom znanju i kompetencijama.

Most područje pravosuđa vidi kao jedno od najproblematičnijih. O tome je govorila stručna suradnica Mosta i bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin. Nju je podržao saborski zastupnik prof. Robert Podolnjak. Tako je Most u proceduru već uputio Zakon o DSV-u i Zakon o sudovima, a prije dva tjedna predstavljeni su Zakon o državnom odvjetništvu i Zakon o državnoodvjetničkom vijeću. Kao velik problem u Mostu vide negativnu selekciju pri izboru sudaca i državnih odvjetnika, koji su stup pravosudnog sustava.

Katarina Ujdur govorila o poduzetništvu kao temelju novih radnih mjesta. Most će predložiti 27 mjera za rasterećenje poduzetnika, koji bi tako oslobođena sredstva ulagali u širenje svoga posla i zapošljavanje. Predlažu da se studentima omogući bavljenje poduzetništvom bez gubitka studentskih prava, jer se tako pripremaju za tržište rada, te da se malim poduzetnicima u poslu dopusti pomoć članova obiteljskog kućanstva bez zasnivanja radnog odnosa.

U području energetike predlažu Zakon o mikrosolarima, koji su izradili bivši pomoćnik u Ministarstvu energetike Ante Čikotić i Mate Rebić, koji ga je predstavio. Predlažu samoopskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije ta da građani mogu samostalno upravljati cijenom i potrošnjom energije, a ne treba zanemariti ni ekološku komponentu.

Bivši ministar poljoprivrede i profesor na Agronomskom fakultetu Davor Romić rekao je da treba potaknuti poljoprivrednu proizvodnju i korištenje resursa kako bi se spriječio odlazak mladih iz ruralnih prostora. Posebno se osvrnuo na navodnjavanje, što su mnogi do sada obećavali, naročito u dolini Neretve i na čemu je on kao stručnjak intenzivno radio.

Saborska zastupnica dr. Ines Strenja Linić je za zdravstvo rekla da se ono kao rijetko što tiče svih hrvatskih građana. Poseban je problem odlazak sve više liječnika i medicinskih sestara. Most u saborskoj proceduri ima izmjenu Zakona o reprezentativnosti te izmjenu Kaznenog zakona vezano za napad na liječnike. U proceduru ubrzo idu i Zakon o organiziranju i nadzoru provedbe nacionalnih preventivnih programa i Zakon o organiziranju trauma sustava, kojim će se pokušati smanjiti smrtni ishod pacijenata nakon prometnih nesreća.

Posljednji govornik bio je saborski zastupnik Miro Bulj. On je još jednom govorio o depopulaciji ruralnih područja pa našu zemlju neće imati tko obrađivati. Tako će je pokupovati stranci.