vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Mozaici iz Risna izloženi u AM Narona

Metković, 5.5.2018. - Gostujuća izložba Rimski mozaici sinoć je u suradnji Arheološkoga muzeja Narona i Turističke organizacije općine Kotor otvorena u vidonjskome muzeju. Riječ je o panoima na kojima su predstavljeni ostatci rimske vile iz drugoga stoljeća s pet mozaika i dva mozaička fragmenta, među kojima je i jedinstvena predstava boga sna Hipnosa.

Ravnatelj AM Narona Toni Glučina pozdravio je goste iz Crne Gore Zorana Živkovića i Emiliju Radulović te rekao da spomenuta izložba početak suradnje između TO Kotora i AM Narona, koji su se dogovorili za razmjenu izložaba. Zoran Živković je rekao da se da se antički lokaliteti u Risnu i Vidu međusobno nadopunjuju, kao i da će im u smislu zaštite lokaliteta dobro doći iskustvo koje su stekli posjetivši Muzej u Vidu. Nakon što je goste pozdravila direktorica Turističkoga ureda TZ grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur, izložbu je otvorila gđa Radulović. Posjetitelji je mogu pogledati do 14. svibnja.

Nama je zanimljivo to da je prva istraživanja u Risnu provodio britanski arheolog Arthur Evans, nama poznat po tome što je Livijinu glavu iz Narone odnio u oxfordski Ashmolean museum. Evans je 1878. posjetio Vid u kojemu su mu seljaci pokazali dvije kamene glave. Jedna je bila Livijina, a druga Merkurova. Navodno ih je s njima trampio za svoj polucilindar i odnio ih u Britaniju. Nakon Evansove smrti njegova ih je udovica darovala Ashmolean museumu.