vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Apsolventska izložba studenata sa Širokog

Metković, 4.5.2018. - Akademska slikarica i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokome Brijegu Dragana Nuić-Vučković te troje njezinih studenata, uskoro akademskih slikara, izložilo je svoje radove na izložbi koja je sinoć otvorena u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković.

Brojne posjetitelje izložbe pozdravio je i zahvalio im na dolasku v. d. ravnatelja Ustanove za kulturu i sport Ivica Puljan, dok je uime organizatora izložbe, metkovskoga Ogranka Matice hrvatske, to učinila prof. Zorana Vekić. Kao mentorica Karolini Marušić, Ivani Pavlović i Antoniju Lukendi okupljenima se obratila prof. Dragana Nuić-Vučković.

– Na kraju pete diplomske godine studija slikarstva na ALU u Širokom Brijegu, upriličili smo zajedničku izložbu kao zaključni dio našeg dvogodišnjeg rada. Troje apsolvenata, Karolina, Ivana i Antonio, predstavljaju se svojim ciklusima slika nastalim tijekom zimskog semestra ove akademske godine. Dvije ekspresivne slikarice jakog kolorizma i jedan mladi slikar tamne game boja svoj su likovni izričaj doveli do zavidne razine te ostvarili dobru osnovu za daljnji umjetnički razvoj. Slike Karoline Marušić mogle bi se svesti pod nazivnik „bajkovito” ili „fantazijsko”. One su nastajale inspirirane starim mitovima i vilinskim bajkama, Chagallovim slikarstvom i virtualnim „druženjem” s mnogim suvremenim slikaricama neobičnih bajkovitih motiva bujne imaginacije. Ivana Pavlović se iz tamnih tonova usmjerila u kolorizam, u apstrahiranje predmeta iz svakodnevice – stola, koji je dominantan na svim slikama, najčešće kao velika žuta forma. Njezini su stolovi poput pozornica na kojima crvene i plave posudice, voće, vaze i cvijeće imaju sporedne, ali ne manje važne uloge jer čine harmonično jedinstvo ovih dinamičnih kompozicija. Antonio Lukenda se nakon ranijih kolorističkih uzleta „pronašao” u tamnim dubokim tonovima modro-crne, u svom vlastitom intimnom univerzumu. U njegovim modrinama egzistiraju neobični bijeli crteži ovijeni dalekom svjetlošću, čime priziva najstarije čovjekove zapise magijskom nastajanju svijeta.

Kao mentorici, bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi s njima – pratiti njihov razvoj, usmjeravati ih prema novim likovnim izazovima i osluškivati njihove osobnosti. Ova će im izložba na jedan drukčiji način omogućiti sagledavanje onoga što su ostvarili te ih usmjeriti u završavanje teorijskog praktičnog dijela diplomskoga rada – zaključila je prof. Nuić-Vučković.

Dekan ALU-a Široki Brijeg prof. Stjepan Skoko govorio je o širokobriješkoj Akademiji te je otvorio izložbu. Inače, akademski kipar Stjepan Skoko u našemu je kraju poznat i kao autor skupine Domagojevi strijelci pokraj crkve Gospe Snježne u Vidu. Osim njega, na izložbi su bili i profesori na Akademiji akad. kipar Nikola Vučković i akad. slikar Antun Boris Švaljek.