vijesti www.metkovic.hr

 Natječaj

Literarni natječaj 'Perom o Neretvi'

Metković, 30.1.2018. - Ogranak Matice hrvatske Metkoviću suradnji s Aktivom Hrvatskoga jezika OŠ don Mihovila Pavlinovića objavio je polovinom siječnja 2018. godine poziv osnovnim školama na sudjelovanje u Literarnom natječaju Perom o Neretvi, a povodom 22. travnja, Dana hrvatske knjige. Pozivani se svi osnovnoškolci i njihovi učitelji-mentori iz doline Neretve da sudjeluju u ovom natječaju kojemu je cilj poticati literarno stvaralaštvo, ali istovremeno i ljubav prema zavičaju i zavičajnoj rijeci.

Pobjednici natječaja bit će obznanjeni uoči Dana hrvatske knjige (22. travnja) koji je utemeljen radi promicanja knjige koja je u današnje vrijeme marginalizirana i sve više zamijenjena internetom te da bi se potaknula kultura čitanja, autorstvo i izdavaštvo. Zanimljivo je da je 22. travnja 1900. godine utemeljeno Društvo hrvatskih književnika koje djeluje i danas, a dodamo li tome da se 22. travnja obilježava i Dan planeta Zemlje, tema o rijeci koja nas povezuje, sama se nametnula. Želimo učenike više povezati s rijekom i zavičajem te ih potaknuti da pišu o njoj i svom djetinjstvu uz rijeku.


UVJETI NATJEČAJA Perom o Neretvi

 

 • U Natječaju mogu sudjelovati učenici 1. – 8. razreda svih osnovnih škola iz doline Neretve.
 • Svaka škola može poslati najviše deset radova, a pojedini učenik može sudjelovati s jednim literarnim radom. Radovi ne mogu biti duži od dvije kartice teksta (jedna kartica - 1800 znakova).
 • Pored hrvatskoga standardnog jezika, literarni rad može biti pisan zavičajnim govorom, a učenici se mogu predstaviti lirskim, epskim ili dramskim uratkom. Krajnji rok za predaju radova je petak, 13. travnja 2018.
 • Radovi se šalju pod zaporkama (kombinacija: riječ + peteroznamenkasti broj) te s naznakom razreda koji učenik pohađa. Također, uz svaki rad potrebno je navesti u posebnoj omotnici: ime i prezime učenika, zaporku i razred; zatim naslov rada; ime i prezime učitelja – mentora te naziv, adresu, kontakt broj i adresu elektroničke pošte škole.
 • Radove škole mogu slati poštanskom službom ili dostaviti osobno na adresu:
  Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću
  Ulica Stjepana Radića 1, 20350 Metković
  s naznakom Za Literarni natječaj Perom o Neretvi

 

Pozivamo učitelje/ice Hrvatskoga jezika te učitelje/ice razredne nastave iz svih neretvanskih škola da zajedno sa svojim učenicima sudjeluju u ovom natječaju.