vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

'San ljetne noći' Mercedes Bratoš

Metković, 28.9.2017. - Prva u nizu izložaba dubrovačkih akademskih slikara sinoć je otvorena u Galeriji GKS-a Metković. Riječ je o ciklusu slika Mercedes Bratoš nazvanom San ljetne noći, koji obuhvaća tridesetak akrila na platnu ili slika nastalih kombiniranim tehnikama printanja na platno te doradom akrilom, ugljenom i kredom.

Milan Kapović, ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Metković, na otvorenju izložbe je rekao da su njezinu realizaciju omogućili Ministarstvo kulture RH, Dubrovačko-neretvanska županija te gradovi Dubrovnik i Metković. Uz istu potporu i u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković bit će postavljene još dvije izložbe dubrovačkih autora – Vedrana Grabovca i Josipa Ivanovića.

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović rekao je da je slikaricu inspirirala topla ljetna noć u Dubrovniku, uz koju se neizostavno vežu Dubrovačke ljetne igre. Noć je to „natopljena značenjima, sjećanjima, mirisima, bojama i zvukovima, toliko je u njoj života zgusnutog u vrijeme kojega kao da ima više nego ostatkom godine, a istovremeno i manje…“

Fotoaparatom zabilježene scene s nekih predstava na Igrama pa isprintane na platno sadržaj su u koji slikarica intervenira, bilo da dodaje okvir, bilo da slika po samoj fotografiji. „Stvarajući sasvim nova likovna djela, ona nastoji osvojiti prostor intime, zaokružiti ga i zatvoriti sa svih strana, kako bismo u njegovom središtu dobili prizore hedonističke igre, u ovom slučaju muško-ženskih intimnih trenutaka koji su nekada bili dijelovi kazališnih predstava (odnosno, upravo predstava Dubrovačkih ljetnih igara).“ – rekao je Ivanović.

Izložba ostaje otvorena do 14. listopada.
I. Puljan