vijesti www.metkovic.hr

 Demanti

Kozina demantira članak na portalu metkovic-news

Metković, 22.9.2017. - Zoran Kozina, direktor tvrtke Metković razvoj d.o.o., poslao nam je demantij na članak koji je danas objavljen na portalu metkovic-news, što prenosimo u cijelosti.
  
  
  
  
  
  
  

Nakon paušalno iznesenih izjava o poslovanju društva Metković razvoj d.o.o., kao odgovorna osoba društva, imam obvezu iznijeti demantij na članak objavljen na portalu metkovic-news 22. 9. 2017. g. pod naslovom 'Dok je Grad Metković uplatama prikrivao gubitke, društvo posuđivalo novac NK Neretvi u blokadi žiro-računa'

Već i prije sam pozivao sve zainteresirane koji žele pisati o poslovanju tvrtke Metković razvoj d.o.o. da mogu slobodno doći i zatražiti sve informacije kako bi njihov članak bio istinit, što je kako kaže neimenovani pisac paušalnog teksta, prioritet društva u kojem želimo živjeti. No ni ovaj put se to nije dogodilo pa je i ovaj put izostala cijela istina.

Izneseni podaci u tablici o učešću plaće u prihodima od 2013 -2016 g.  su točni iako je vrlo važno naglasiti da je Metković razvoj d.o.o. tvrtka koja se bavi pretežno uslužnom djelatnošću te ostvaruje ili je ostvarivala prihode usluga i to: provizija na prodaju autobusnih karata, najam prostora i ulaza na veletržnici, naplate parkinga te usluge prodaje interneta. Nismo mi građevinska tvrtka pa da nam na način učešća plaće u prometu određujete uspješnost poslovanja. Naravno da je učešće plaće u prihodima oko 50% samim time što prodajemo na području Grada najjeftiniji Internet u Hrvatskoj  a stanovnici su imali mogućnost kupovine najjeftinije mjesečne parkirne karte u Hrvatskoj, i to za 32 kn + PDV. To je prava istina. Metković razvoj je gradska tvrtka i nije joj u interesu ostvarivati extra profit  za usluge koje daje stanovnicima Grada već je usmjerena na podizanje kvalitete života u Gradu.

Što se tiče sufinanciranja projekata od strane Grada, 300.000.00 kn našeg novca se vidi na kućama korisnika Metkoma  jer Grad u cijelosti financira korisničke antene koje građani koriste za spajanje na link Metkoma.  Sufinanciranjem iz Grada se nije prikrivao gubitak, kako kaže neimenovani, nego se vraćao novac građanima koji su zbog tih sufinanciranja  imali najjeftinije usluge u Hrvatskoj.

U tekstu članka se navode odluke o mijenjanju stope amortizacijeu 2015. i 2016. godini. I ovdje čitatelji trebaju znati da je  stanje imovine Metković razvoja u 2013. godini bilo samo 32.390,00 kn a 2016. godine 2.820.000,00 kn. Tada je stopa amortizacije bila 25% na opremu i 50% na računalnu opremu (ukupno par kompjutera i digitrona) i smanjena je na 25% na računalnu opremu zbog velikih ulaganja u opremu za Internet. Opterećenje amortizacijom se mnogostruko povećalo i zbog toga što je  Gradsko vijeće darovalo Metković razvoju upravnu zgradu koja je bila u vlasništvu Grada i koja je nakon toga unesena u temeljni kapital tvrtke.  Nabavila se i oprema za parking, te je u 2015. godini  i sa stopom amortizacije od25% ipak  na kraju godine obračunata amortizacija od 167.386,53 kn što se računa kao trošak firme.  2016. godine je obračunato  404.798,49 kn amortizacije što znači da (uz ostvarenu dobit prije oporezivanja ) EBITDA  za 2016. godinu iznosi  540.000,00kn, što je pravi pokazatelj uspješnosti tvrtke.  I uz oduzetu amortizaciju, koja umanjuje  vrijednost imovine, sadašnja vrijednost imovine tvrtke Metković razvoj je oko 3.000.000,00 kn. Razumijem da mnogi ne razumiju računovodstvenu terminologiju ali Vas molim da ne obmanjujete javnost jer je promjena stope amortizacije u njenim okvirima dozvoljena. Prema tome ako želite iznijeti istinu o firmi Metković razvoj dođite i dobit ćete svu potrebnu dokumentaciju o tome.

Što se tiče bombastičnog naslova i pozajmice NK Neretvi - škola nogometa Metković, jedina je greška  to što u bilješkama piše NK Neretva bez dodatka - škola nogometa Metković. To je neimenovani pisac teksta mogao saznati da je htio napisati istinu jer u ugovorima, koji su u prilogu izvještaja, stoji puni naziv NK Neretva - škola nogometa Metković. Za one koji ne znaju bilješke uz financijski izvještaj su javno dostupan dokument na web stranici sudskog registra i služe da pojasne stavke u bilanci.

No ono što je bitno, a opravdava rečenicu iz javno dostupnog financijskog izvještaja tvrtke, koju pisac članka navodi „… za koju se ne očekuju poteškoće u vraćanju“ je da je pozajmica vraćena, što potvrđujem financijskim karticama u prilogu. Od 50.000,00 kn vraćeno je 48.000,00 kn, a 2.000,00 kn je odlukom o darovanju donirano NK Neretvi - školi nogometa Metković.

Dakle pisac u članku tvrdi, a urednik portala iznosi u medije lažne informacije koje štete ugledu tvrtke i odgovorne osobe. Pozajmica je uplaćena NK Neretvi - škola nogometa Metković i uredno je vraćena.

 

S poštovanjem,

Zoran Kozina, direktor tvrtke Metković razvoj d.o.o.

 

PRILOZI:

Konto kartice

Ugovor o pozajmici str. 1

Ugovor o pozajmici str. 2