vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Svečana dodjela Plakete 'Škola ambasador Europskoga parlamenta' Gimnaziji Metković

Metković, 15.9.2017. - Gimnaziji Metković svečano je dodijeljena Plaketa Ureda za informiranje Europskoga parlamenta u Republici Hrvatskoj te je tako i službeno stekla status Škole ambasadora Europskoga parlamenta.

U nazočnosti brojnih uzvanika Plaketu je ravnatelju Gimnazije, prof. Jozi Jurkoviću, uručila gđa Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. Tom su prigodom dodijeljene i diplome učenicima, ambasadorima juniorima EP, koji su tijekom školske godine 2016./2017. angažirano sudjelovali u brojnim aktivnostima pilot-projekta Ureda za informiranje EP u Republici Hrvatskoj. Pobjedničkim nastupom na događaju #MladiEU2017, održanim u Zagrebu u svibnju ove godine, osvojili su i vrijednu nagradu – putovanje u Strasbourg, gdje će u sjedištu Europskog parlamenta na jedan dan zauzeti mjesta europskih zastupnika i sudjelovati u simulaciji rada Parlamenta te se pobliže upoznati s radom europarlamentaraca.

Škole ambasadori Europskoga parlamenta novi je program koji se od jeseni 2016. provodi u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj, a usmjeren je na rad s mladima u svrhu podizanja svijesti i razine znanja srednjoškolaca o Europskoj uniji i parlamentarnoj demokraciji. Programom se nastoji omogućiti mladim ljudima – građanima Europske unije – bolje razumijevanje svojih prava, upoznavanje s radom i odgovornostima zastupnika u Europskom parlamentu te razvijanje svijesti o načinima aktivnog sudjelovanja u kreiranju europskih politika.

Nakon uspješnog sudjelovanja u prošlogodišnjem pilot-projektu te stjecanja službenog statusa Škole ambasadora EP, Gimnazija Metković će sa svojim ambasadorima juniorima i u budućnosti provoditi aktivnosti u sklopu ovog programa namijenjena mladim građanima Europske unije.