vijesti www.metkovic.hr

 Radionica

Naučite sve o gljivama

Metković, 15.9.2017. - Prirodoslovni muzej Metković poziva vas u subotu, 16. rujna u 10 sati na radionicu na kojoj će se potražiti odgovore na pitanja: Tko raste brzo poslije kiše? Zašto se kaže luda gljiva?

Svaka gljiva je jestiva, ali neke samo jednom. Slobodno beri gljive, na koje mušica dolazi. Pretpostavlja se da na planetu ima oko milijun i pol vrsta, od kojih je znanstveno opisano tek oko 70 000.Bile male, velike, šarene gljive rijetko koga ne intrigiraju potražimo zajedno odgovore zašto su nam važne u okolišu. A zatim napravimo nekoliko šarenih gljiva za svoje prozore.

Gljive su vrlo važan dio ekosustava, zato što one pogone kruženje hranjivih tvari kao simbionti korijenja i razgrađivači organskog materijala, ali također imaju višestruku ulogu u procesu kruženja ugljika. Do tri trećine ugljika generiranog kroz fotosintezu završi u tlu, a do 20 posto završi u micelijima gljiva i mikorizosferi mikroorganizama. Zidovi stanica gljiva sadrže hitin koji je relativno otporan na raspadanje. Tako ostaci hitina čine veliki udio ugljika u tlima. U prirodnim uvjetima, saprotrofske gljive imaju ključnu ulogu u generiranju ugljičnog dioksida u procesima raspadanja, osobito u truljenju lišća biljaka i drveća. Gljive tako pogone oslobađanje ugljičnog dioksida iz tresetišta i tla tundri kada su ti ekosustavi isušeni ili se otopi permafrost",u Europi je, pokazuje istraživanje, najveća bioraznolikost gljiva prisutna u šumskim ekosustavima europskog juga koji su najmanje onečišćeni. U Hrvatskoj je tako kontinentalni i planinski dio zemlje relativno bogat bioraznolikošću gljiva, dok je obalni dio manje bogat, a to bi se moglo još smanjiti. Očekuje se, naime, da će klimatske promjene imati najveći negativni utjecaj na raznolikost gljiva u mediteranskim zemljama.