vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita prirode

Kako pomiriti lovstvo i zaštitu prirode na desnoj strani grada?

Metković, 11.9.2017. - U prostorijama Gradske uprave danas je održan sastanak na kojemu se u nazočnosti gradonačelnika Milana raspravljalo o tome kako riješiti problem lova na području lovišta LD Muflon, budući da velik dio njega pokrivaju posebni ornitološki rezervati Prud i Pod gredom, čije je razina zaštite identična parku prirode.

Uz županijskoga pročelnika Upravnoga odjel za zaštitu okoliša i prirode Nikolu Veraju i ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Ivicu Grileca na sastanku su bili i članovi LD Muflon, kojemu su nedavno u štićenome području uklonjene tzv. čeke.

Lovci su rekli da im djelovanje ograničava to što se baš u njihovu neveliku lovištu nalaze ornitološki rezervati te zakonska odredba da je lov zabranjen u dubinu 300 metara od granice zaštićenih područja. Tako im ostaje vrlo malo prostora. Unatoč broju od 175 registriranih članova, rečeno je da se lovom u močvarnome području bavi tek njih dvadesetak i to do početka studenoga.

S druge je strane rečeno da zakon točno propisuje što se smije, a što ne smije raditi u zaštićenome području pa čak ni hraniti ptice brz posebnoga dopuštenja. Predloženo je i da se dva lovačka društva u Metkoviću ujedine kako bi se dobilo veće lovište, no čulo se da je to nemoguće.
I. Puljan