vijesti www.metkovic.hr

 Socijalna skrb

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u Metkoviću

Metković, 8.9.2017. - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak jučer se u pratnji svoje zamjenice Mire Pekeč Knežević u Hotelu Narona sastala s predstavnicima neretvanskih gradova i općina, Dubrovačko-neretvanske županije, relevantnih ustanova i udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Razgovaralo se o svakodnevnim problemima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i njihove obitelji, o mogućnosti njihova zapošljavanja, s posebnim osvrtom na mlađe osobe s invaliditetom. Slonjšak je rekla da tu stanje u našoj županiji nije dobro te predložila da gradovi u suradnji s državnim institucijama pokrenu gradnju smještajnih kapaciteta u kojima osobe s invaliditetom mogu samostalno živjeti.

Inače, Metković je jako odmakao u skrbi o osobama s invaliditetom, zahvaljujući ponajprije vrlo aktivnim udrugama Prijatelj i Leptirići koje dobro surađuju s gradskim vlastima te putem raznih natječaja dobivaju sredstva za kupnju raznih uređaja i strojeva na kojima mogu raditi osobe s invaliditetom. Predsjednik UOSI Prijatelj Antiša Puljević rekao je da su nedavno u Udrugu te u Socijalnu zadrugu Prijateljica, koju je Udruga osnovala, stigla dva stroja ukupno vrijedna preko 260 tisuća kuna. Na njima će tijekom sljedeće dvije godine biti zaposleno 12 osoba s invaliditetom, a uskoro se očekuje isporuka još jednoga stroja. Time će se još više povećati kapaciteti njihova proizvodnog pogona koji trenutno zapošljava 22 osobe s invaliditetom. Tome treba dodati 33 osobna asistenta, osam asistenata u nastavi te tri osobna asistenta zaposlena u partnerskoj Udruzi Majka Tereza u Gračacu.

Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirići već osam godina skrbi o djeci s cerebralnom i dječjom paralizom, teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u dolini Neretve te promiče njihova prava. Zalažu se za dobivanje pomoćnika u nastavi (ove su ih godine zaposlili 10) te osobnih asistenata za svoje članove, nabavljaju potrebna medicinska pomagala poput uređaja Neurobiofeedback za funkcionalno treniranje mozga, organiziraju radionice na kojima se stječu nova znanja… Isto tako, apliciraju na razne natječaje kako bi svojim članovima i njihovim obiteljima poboljšali kvalitetu života. Jedna od posljednjih akcija bila je izgradnja staze za kolica do kuće jednoga njihova člana.

Metković je u dobroj mjeri uklonio i arhitektonske barijere koje su osobama s invaliditetom otežavale kretanje. Taj primjer u novije vrijeme slijede i vlasnici obrta, koji pred svoje objekte postavljaju rampe za olakšan pristup u invalidskim kolicima.

Sastanku je nazočio metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, a u predvečernjim satima je pravobraniteljica Slonjšak održala savjetovanje za roditelje djece s teškoćama, osobe s invaliditetom i građane na temu Razina usluga u zajednici za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Govorilo se o dosegnutoj razini te mogućim izazovima u području obrazovanja, zdravstvene zaštite, socijalne skrbi i pristupačnosti za osobe s invaliditetom u gradovima Metković i Ploče te u ostalim neretvanskim mjestima.
I. Puljan