vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Stručno usavršavanje za pčelare

Metković, 27.11.2006. - U organizaciji pčelarske Udruge "Kadulja" iz Metkovića, u GKS-u Metković održano je stručno usavršavanje za pčelare s područja bivše općine Metković, Ploča, Dubrovačkog primorja, Splita i Omiša, a nazočni su bili i pčelari iz Čapljine, Neuma i Ljubuškoga u susjednoj BiH.
Predavanje je održao ugledni slovenski pčelar i pčelarski promotor Pavel Zdešar. On je govorio o pčelama, njihovim bolestima i zaštiti, tehnologijama i postupcima rada s pčelama tijekom godine, kao i o pčelarenju korištenjem AŽ, LR i drugih košnica.
Zasebna tema bila je hrvatsko pčelarstvo u EU. Iznoseći niz podataka o uvjetima pčelarenja u EU, nazočnim pčelarima dao je savjete kako izbjeći birokratske zamke, kako vlastite tako i "briselske" birokracije, pojašnjavajući ih brojnim primjerima iz prakse. Pri tome je koristio slovenska iskustva iz faze prilagodbe s naglaskom na propuste koje su činili. Govoreći o medu na EU tržištu, Zdešar je rekao kako je medu u posljednji par mjeseci cijena znatno porasla, a budućnost hrvatskih pčelara je ulazak u EU, čime će svoj izuzetno kvalitetan proizvod moći prodavati bez ograničenja.