vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Sjednica Hrvatskog muzejskog vijeća u Vidu

Metković, 14.11.2006. - Jučer i danas u Vidu u prostoru Muzeja Narone pod presjedanjem prof. Vinka Ivića održana je 27. sjednica Hrvatskog muzejskog vijeća na temu "Novi državni arheološki muzeji i novi stalni postavi arheoloških muzeja koje financira Ministarstvo kulture".
Vijeću, na kojem su bili nazočni pomoćnici ministra Branka Šulc i Jasen Mesić, privremeni ravnatelji triju novih muzeja (Narone u Vidu, Arheološkog muzeja u Osijeku i Muzeja antičkog stakla u Zadru) prezentirali su buduće postave muzeja, dok su arhitekti, prema čijim projektima su muzeji izgrađeni ili adaptirani, predstavili svoja arhitektonska rješenja.

Osim o novim muzejima govorilo se i o novim postavima u Arheološkom muzeju Zadru, Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Arheološkom muzeju Istre u Puli te o novoj zgradi i postavu Arheološkog muzeja Museo-muzej Lapidarium, Novigrad-Cittanova. Grad Ozalj je Vijeću uputio zamolbu za utvrđivanje uvjeta za osnivanje Zavičajnog muzeja Ozalj, a raspravljalo se i o otkupu muzejske građe za Narodni muzej u Zadaru.
Danas su na konferenciji za tisak svi ravnatelji novinarima ukratko iznijeli podatke o svojim muzejima, a prof. Hrvoje Manenica, privremeni ravnatelj Muzeja Narone, rekao je kako nakon građevinskog dovršenja zgrade slijede restauracijski radovi koji bi se dovršili do kraja zime i, kako on očekuje, Muzej bi u travnju mogao biti otvoren za javnost. Isto tako je dodao da će ustanova Muzej Narone biti muzej punoga profila što uključuje daljnja istraživanja lokaliteta antičke Narone u Vidu.