vijesti www.metkovic.hr

 Zdravstvo

Besplatan pregled mamografom

Metković, 6.11.2006. - Socijaldemokratski forum žena SDP-a u suradnji s Hrvatskim društvom za osteoporozu jučer je ispred Doma zdravlja Metković za žene iz Metkovića i okolnih mjesta organizirao besplatni pregled mamografom i mjerenje gustoće kostiju.
Akcija se provodi kako bi se na vrijeme otkrio rak dojke što je jedan od najčešćih uzroka smrti žena u Hrvatskoj. Samo prošle godine u Hrvatskoj su od raka dojke umrle 822 žene. Kako bi se stopa smrtnosti smanjila nužno je svakoj ženi starijoj od 40 godina omogućiti mamografski pregled barem jednom u dvije godine.
Akciji u Metkoviću odazvalo oko 500 žena, po čemu se vidi da je pregled mamografom većini nedostupan i skup, a zahtjeva i odlazak Metkovki u Dubrovnik ili Vrgorac. Akciju je svojim dolaskom podržala Željka Antunović, potpredsjednica SDP-a Hrvatske koja je, kritički se osvrćući na zdravstvenu politiku u Hrvatskoj, rekla kako se "u zdravstvu provode restrikcije na uštrb pacijenata", istaknuvši da je potreban puno veći angažman Ministarstva zdravstva i bolja organizacija na prevenciji i ranom otkrivanju zloćudnih bolesti.
(Ivana Ilić)