vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

Bolja turistička ponuda delte Neretve

Metković, 13.9.2006. - Vijeće Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije jučer je održalo svoju 13. sjednicu u Vidu kraj Metkovića. Na sastanku je iznesena ocjena prošle sezone, planovi za sljedeću te razmatrana turistička ponuda u dolini Neretve.
Prema riječima Vjekoslava Vierde, direktora županijske TZ, od početka godine u županiji je zabilježeno 736 tisuće dolazaka, što je za 2 posto više od istog razdoblja prošle godine te 3 milijuna i 633 tisuće noćenja, što je za 1 posto manje nego lani. Sezona je ocjenjena zadovoljavajućom, a posjeta je ostala na razini 2005., što nije jedini pokazatelj uspješnosti sezone, a očekuju se i bolji financijski učinci. Kako je rekao Vladimir Bakić, direktor Ureda TZ, kao što se i očekivalo došlo je do stagniranja, ali ne i pada broja gostiju.
Kao najvažniji događaj u Neretvi sljedeće godine istaknut je jubilarni 10. maraton lađa. Županijska TZ želi biti u funkciji tog velikog događaja u dijelu koji se od nje traži, a to je pomoć u organizaciji. Najveći teret je na lokalnoj zajednici koja bi svoje projekte trebala dostaviti najkasnije do ožujka kako bi TZ mogla na vrijeme djelovati.
Osim samog Maratona, koji je samo jedan od događaja tijekom godine, na sastanku se moglo čuti kako je uz prepoznatljive izlete neretvanskom močvarom i budući Arheološki muzej Narone, budućnost Neretve u ulaganju u smještajne kapacitete, djelovanje na jedinstvu nastupa svih turističkih djelatnika te produženje turističke sezone tijekom čitave godine dovođenjem veslača i biciklista sa kontinentalnog dijela Europe.
Nakon sastanka, koji je održan u restoranu "Đuđa i Mate", članovi Vijeća zaplovili su lađom i posjetili Arheološki muzej Narone.