vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Večer irske glazbe i plesa

Metković, 10.9.2006. -
U subotu je u Gradskom Kulturnom središtu splitska grupa The Skelligs održala koncert tradicionalne irske glazbe koji je plesnim koracima irskoga stepa i plesa popratila Dora Puljan uz glasne ovacije zaljubljenika u glazbu Zelenog otoka.
Glazbeni sladokusci doista su mogli uživati u skoro dvosatnom programu, a na njihovu repertoaru našlo se sve što predstavlja Irsku, čija glazba i step osvaja svijet naročito nakon pojave projekata Riverdanace i Lord of the Dance. Mnogobrojni jigovi, reelovi, polke, balade... doslovce su "zapalili" metkovske glazbene znalce.
Među malobrojnim hrvatskim bendovima koji sviraju tradicionalnu irsku i Celtic glazbu The Skelligs kotiraju kao skupina koja ne želi podilaziti ukusu publike svirajući tzv. Pub songs. Kod njih se, jednostavno, osjeti da osim vrhunskog glazbenog umijeća posjeduju i veliku ljubav prema poslu kojim se bave u slobodno vrijeme.
Irski step Dora nije naučila u školi, budući da takva u Hrvatskoj ne postoji, ali ju je ljubav prema irskoj glazbi, preko internetski naručenih DVD-ova, te uporan rad, doveo na scenu s već afirmiranim splitskim akademskim glazbenicima. Bio je ovo njihov drugi zajednički nastup. Nakon Splita ljetos, sada su zajedno nastupili i u Metkoviću. Dora je polaznik i  plesne škole Calypso iz Metkovića u kojoj osim standardnih društvenih plesova uči i moderne plesove koje danas vole mladi.