vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Nanotehnologija i u poljoprivredi

Metković, 9.9.2006. - U organizaciji metkovske firme "Agro-Ragusa" u konobi Buđoni u Momićima predstavljen je Megagreen, novi izvorno hrvatski ekološki i prirodni proizvod za folijarnu prihranu biljnih kultura.
Kako je rečeno na predstavljanju, Megagreen je pripravak nastao nanotehnologijom. Proizvodi se u Hrvatskoj od minerala kalcita iz Samoborskoga gorja, nastalog slojevitim okamenjivanjem algi i dijatomeja u Panonskome moru. U posljednje dvije godine istraživanja su se provodila i u Francuskoj, Italiji, Kini, Švedskoj, Bugarskoj, a posjeduje francuske i talijanske ekološke certifikate. No, u proizvodnji je mnogo važnija primjena tribomehaničke aktivacije (TMA), odnosno mikronizacije, jedinstvenog postupka proizvodnje nanočestica fizikalnim putem. To je izum Tihomira Lelasa, koji mu je nakon petogodišnjega ispitivanja priznao Europski patentni ured (EPO). Gotovo 200 pripravaka oslonjenih na Lelasove izume na tržištu je dvadesetak zemalja, a nanotehnologija se uvelike koristi u medicini, kozmetici, građevinarstvu, prehrambenoj i drugim industrijama te poljoprivredi.
Megagreen je tako po prvi put i službeno promoviran u dolini Neretve iako se na policama biljnih ljekarni nalazi već više od godinu dana. O novom proizvodu te o njegovom učinku na poljoprivredne kulture govorili su dipl. oec. Marijan Hren, direktor tvrtke "Velebit I. International doo" koja je zastupnik i organizator distribucije i eksporta Megagreen proizvoda, dipl. ing. Drago Barišić, stručni suradnik u projektu Megagreen te dipl. ing. agr. Dragan Lukić iz Biograda koji je iznio svoja iskustva u proizvodnji sadnog materijala.
Ivana Ilić