vijesti www.metkovic.hr

 Film

'Iz mržnje prema vjeri' – istina o tome kako su ubijeni hercegovački franjevci

Metković, 18.6.2015. - Sinoć je u organizaciji Udruge Narenta u GKS-u Metković prikazan dokumentarac In odium fidei – iz mržnje prema vjeri produkcijske kuće Laudato TV.
    Gledatelje je prije kinoprojekcije pozdravio predsjednik Udruge Marko Kravar rekavši da Laudato TV želi afirmirati kršćansku vjeru kao dio svakodnevnoga života. Pozvao ih je da se učlane u Klub prijatelja Laudato TV te da u predvorju GKS-a kupe jedno od izdanja te kuće i time pomognu prvoj obiteljskoj televiziji s kršćanskim vrednotama.
    Film prikazuje stravičnu istinu o ratnim i poratnim zločinima partizanske vojske koja je ubila 66 nedužnih hercegovačkih franjevaca. Središnja radnja filma odvija se u Širokome Brijegu, kulturno-obrazovnome središtu toga vremena, čiji je prostor stoljećima gajio duh hrvatstva i katoličanstva. Iako na zemljovidu jugoistočne Europe zapadna Hercegovina nije bila posebno važna, ugledna Gimnazija na brdu Široki brijeg bila je rasadnik znanja i čuvar identiteta tamošnjih Hrvata katolika. Baš zbog takva utjecaja franjevaca na hercegovački puk, redovnici na Brijegu postaju metom komunističkih krvnika u sastavu Osmoga dalmatinskoga korpusa koji hladnokrvno muče, spaljuju i ubijaju franjevce – simbol vjere i znanja tadašnje Hercegovine te neraskidiv dio identiteta toga kraja.
    U dokumentarcu govore brojni redovnici, svjedoci, povjesničari i politolozi koji su iznijeli podatke o počinjenim komunističkim zločinima na području Hercegovine, Zaobiokovlja, Maclja itd., za što šira javnost godinama nakon uspostave Jugoslavije nije smjela znati. Partizani su shvatili da bi širenje informacija o ubojstvu 21 širokobriješkoga franjevca u veljači 1945. godine značajno naštetilo ugledu njihova pokreta pa su sijući strah među tamošnjim stanovništvom relativno uspješno skrivali počinjene zločine.
    O kakvom je znanstvenome središtu i obrazovnome kapacitetu bila riječ govori podatak da je 1939. godine u Gimnaziji na Širokome brijegu nastavu održavalo 20 franjevaca, od kojih je čak 15 imalo doktorat. – Komunistima nije odgovarao svjetonazor hercegovačkoga naroda posvećena vjerskome životu i čuvanju hrvatskoga identiteta na tim prostorima pa je franjevački samostan na Širokome brijegu postao poprištem ideološkoga sukoba, a istovremeno simbolom otpora i vjere koja je u narodu jačala nakon počinjenih zločina nad franjevcima – reći će analitičari u dokumentarcu. Široki Brijeg ne zaboravlja žrtvu koju su franjevci podnijeli uime vjere. Tako je 7. veljače u tome gradu službeno proglašen Danom sjećanja na ubijene franjevce.
I. Leko, Z. Mateljak