vijesti www.metkovic.hr

 Internet

Izgleda da naši komarci ne vole smeđi šećer i kvasac

Metković, 16.6.2015. - Stigli su nam komarci. Nekim dijelovima grada više, a nekima manje pa nije ni čudno da ćemo rješenje potražiti na „svemogućemu“ internetu. Odavno se na internetu nudi učinkovita zamka (mosquito trap) za te male krvopije. Istina je, ne stoji puno novaca pa smo je lani isprobali.
   Uredno smo presjekli plastičnu bocu. Prije toga smo kupili smeđi šećer (pola kila, nije bilo manje), nabavili svježi kvasac, a ni topla voda nije bila problem. Sve smo priredili prema internetskim uputama, omotali smo bocu crnom folijom (vreća za otpad) i stavili smo je u kut dnevnoga boravka, kako kažu upute. I čekali, tri četiri dana. Kada smo nakon toga slavodobitno odmotali bocu, uvjereni da ćemo u smeđoj tekućini naći na stotine napasnih beštijica, ne nađosmo nianci jednu. Jesmo li kupili smeđi šećer koji nije bio to nego obojeni obični ili smo koristili plastičnu bocu karlovačke umjesto ožujske, ne znamo.
   Šećerna zamka za komarce ponovno je aktualna. S obzirom na to da se internetom danas koriste milijarde i neka jedan posto njih kupi pola kilograma smeđega šećera – eto zarade.
   Istovremeno smo isprobali jedan drugi način obrane od komaraca koji se pokazao učinkovitim, naročito vani gdje ne možemo koristiti one aparatiće s tabletama. Na keramički tanjurić ili što drugo nezapaljivo stavite žlicu kave i zapalite je. Kava će tinjati, širiti ugodan miris i tjerati komarce. Nažalost, nije baš jeftino jer ne traje dugo pa postupak treba ponavljati.