vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Udružite se, pobijedite suludu birokraciju i povucite novac iz fondova

Metković, 10.6.2015. - Udruge Dubrovačka naranča i Chrobatia organizirale su U Galeriji GKS-a predavanje i raspravu na temu Projekta E-DUTEKA – jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva Dubrovačko-neretvanske županije koji sufinanciraju Europska unija i Ured za udruge Vlade RH.
    Uime organizacije Deša program je otvorila Jany Hansal koja je riječ prepustila Slobodanu Škobelju. Kako je on naglasio, jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju organizacije civilnoga društva u DNŽ nedostatak je kapaciteta koji bi im omogućio dugoročan rad na pitanjima zapošljavanja, dobroga upravljanja i građanskoga aktivizma. Škobelj ističe da se podrška tim organizacijama sastoji od informiranja, savjetovanja i raznih radionica vezanih za apliciranje na razne fondove, kako bi osigurale novac za projekte. Važno je spomenuti da su udruge primorane do listopada ove godine promijeniti svoje statute jer će u suprotnom biti izbrisane iz registra.
    Kada je riječ o projektima, njih 80 posto propada iz tehničkih razloga. Riječ je o složenome procesu u kojemu tranše odobrenoga novca ne stižu odjednom, nego parcijalno. Pisani projekti sve su bolji, no izvještaji su sve lošiji – naglašava Škobelj. Za sve što se u projektu traži novac mora biti opravdano na terenu. Iako često mislimo da se projekti šalju u Bruxelles, oni uglavnom završavaju kod provedbenih tijela u Zagrebu. Oni koji završe u Bruxellesu puno su složeniji i zahtijevaju angažman nekoliko konzorcija ili prekograničnu suradnju.
    Glavna poruka predavanja bila bi – nađite partnere s kojima dijelite iste poglede na svijet, zajedno pobijedite suludu birokraciju i uspješno povucite sredstva.
I. Leko, Z. Mateljak