vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Tonči Matulić u GKS privukao mnoštvo

Metković, 22.11.2014. - U četvrtak je u organizaciji Udruge Narenta pred više od tri stotine posjetitelja u Gradskome kulturnom središtu održana tribina Znakovi vremenā: šansa ili bauk, na kojoj je gost predavač bio dr. sc. Tonči Matulić, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, redoviti profesor te v. d. pročelnika Katedre moralne teologije.
   Na samome je početku predavanja naš sugrađanin prof. Josip Markotić, ujedno i član Upravnoga vijeća Udruge, pozdravio sve nazočne te gostu zaželio srdačnu dobrodošlicu, istaknuvši kako Narenta tom tribinom nastavlja djelovanje u skladu sa svojim odrednicama, a to je sudjelovanje i poticanje javnih rasprava o svim temama važnima za grad Metković i Republiku Hrvatsku.
   Kako odgovoriti na izazove te kako iščitavati znakove vremena da nam ne budu bauk nego prilika, pokušao je u svome izlaganju odgovoriti prof. Matulić, vješto ispreplićući mnoge misli; od onih filozofsko-teoloških i socioloških do onih bioetičkih koje su u zadnje vrijeme u našoj društvenoj zbilji velik kamen spoticanja. Ne bježeći od problema, koji su gotovo opipljivi u hrvatskome društvu, Matulić svoje uporište traži samo i isključivo u Božjoj riječi, nazvavši je u predavanju više puta kirurškim nožićem. – Taj kirurški nožić, hermeneutički shvaćen, jedini je sposoban proniknuti u dubine koje su skrivene i samome čovjeku – ističe Matulić. Stoga, tako shvaćena Božja riječ postaje mu potka i oslonac za svaki doneseni zaključak i glavno oruđe u prepoznavanju znakova vremena.
   Matulić je težište promišljanja usmjerio na kritičku analizu nekih temeljnih, supstantivnih elemenata suvremene kulture: na religiju, znanost, tehniku, etiku, vrijednosni sustav, ekonomiju i bioetiku, čije egzistiranje u neraskidivu savezništvu sa suvremenom znanstveno-tehničkom civilizacijom „proizvodi“ nove, zajedničke izazove ili, kako ih profesor zove, znakove vremenā.
   Predsjednik Udruge Narenta Marko Kravar na početku je tribine posjetiteljima najavio da će prof. Matuliću moći postavljati pitanja, što su oni na kraju i činili.


  One koji nisu mogli doći na tribinu upućujemo na videozapis objavljen na YouTubeu.