vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Hiperaktivni sanjari

Metković, 20.11.2014. - Povodom Međunarodnog dana djece jučer je u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj predavanje na temu Hiperaktivni sanjari održao Marko Ferek, predsjednik Udruge Buđenje. U uvodnom dijelu prisutne je uime Udruge Prijatelj pozdravila Marina Mustapić, koja je rekla da su sve aktivnosti što ih provodi Udruga, uključujući i predavanje g. Fereka, dodatni motiv članovima te poticaj za realizaciju planiranoga Centra za rehabilitaciju.
    U nastavku je Ferek, i sam s ADHD-om (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj), u zanimljivom izlaganju i iz osobnih iskustva koja je doživio za vrijeme školovanja posjetitelje upoznao sa značajkama hiperaktivnih sanjara.
– Moj je problem nastao kada sam krenuo u školu. U prvom sam razredu imao odličnu učiteljicu koja bi prepoznala trenutak kada ja više ne bih mogao sjediti i poslala bi me da prohodam dva kruga po razredu ili bi mi dala neki zadatak da mi zaokupi pažnju. Već u drugom razredu, dolaskom druge učiteljice, počeli su moji problemi. Nastavnici su me kritizirali, školske kolege ismijavali i sve sam više zaostajao s gradivom pa sam na kraju osmoga razreda bio siguran da nisam pametan – rekao je između ostaloga Ferek.
    Ispričao je da je, zahvaljujući prijatelju, tek s 22 godine otkrio da ima ADHD i shvatio da nije glup nego da ima problem s koncentracijom. Prema njegovom svjedočenju, to je bio prolomni trenutak u kojemu je počeo raditi na sebi i rješavati se nakupljenih strahova, od kojih je jedan bio i govoriti pred više ljudi.
    Na kraju je Ferek zaključio da je u posljednjih sedam godina, koliko obilazi škole, obrazovni sustav u Hrvatskoj napredovao, ali je još uvijek krut i neprilagođen svakome pojedincu.
    U sklopu događanja predstavljen je i Play Attention, sveobuhvatni sustav za uvježbavanje održavanja pažnje.