vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Veterani IV. gardijske brigade u Vukovaru

Metković, 18.11.2014. - Povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991., Udruga veterana IV. gardijske brigade, podružnice za DNŽ svojim je članovima, članovima obitelji i prijateljima organizirala odlazak u Vukovar. Njima su u pratnji jednom kombijem išli lađari UL Crni put.
    Veterani su rano u ponedjeljak ujutro stigli u Đakovo, gdje su ih ugostili i počastili prijatelji iz Udruge veterana 122. brigade HV-a. U prostorijama Udruge na posebnom su mjestu istaknute slike s nedavnoga otvaranja izložbe u GKS-u Đakovo i Đakovština u Domovinskom ratu. Nakon jutarnje kave slijedio je odlazak u prelijepu đakovačku katedralu, sudjelovanje na svetoj misi i obilazak Đakova u pratnji vodiča.
    Po dolasku u Vukovar zamjetna je gužva u gradu povodom današnjega obilježavanja Dana sjećanja. Veterani su posjetili Opću bolnicu Vukovar pa potom nastavili prema Memorijalnom groblju, usput zastajući pokraj vodotornja – jednoga od simbola stradanja Vukovara. Nakon obilaska Memorijalnoga groblja uputili su se prema Spomen-domu Ovčara i masovnoj grobnici na Ovčari. Cijelim putom vodič im je bio vukovarski branitelj Hrvoje Mađorević, pripadnik Udruge veterana III. gbr., s kojima naši njeguju prijateljstvo. Hrvoje je kao rođeni Vukovarac s 19 godina sudjelovao u obrani grada, a poslije je bio zarobljen i prošao je torturu srpskih koncentracijskih logora.
    S Ovčare veterani produžuju put Iloka gdje im je u organizaciji iločkih prijatelja priređen zajednički ručak i obilazak grada te franjevačke i župne crkve sv. Ivana Kapistrana, kao i poznatih iločkih podruma. Slijedio je posjet ladanjskom imanju i vidikovcu Principovac pokraj grada. U sumrak, na povratku u Vukovar, zastali su pokraj Spomen-doma Trpinjska cesta, baš kada je pokraj njih prolazila bajkerska karavana.
    Prenoćili su u Bilju nakon zajedničke večere s prijateljima iz III. gbr., a danas će sudjelovati u Koloni sjećanja.
Izvješće i foto: Branko Markota