vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Prije 23 godine ustrojena 116. brigada HV-a

Metković, 17.11.2014. - Prije točno 23. godine Gojko Šušak, ministar obrane Republike Hrvatske, donosi zapovijed o ustrojavanju legendarne 116. brigade HV-a koja je, skupa s drugim postrojbama, obranila dolinu Neretve i šire područje, a čiji su se pripadnici kasnije borili širom Hrvatske.
    Prvo se u Metkoviću ustrojava zapovjedništvo i 1. bojna te pristožerne postrojbe koje se popunjavaju s područja cijeloga neretvanskog kraja. U Opuzenu se ustrojava 2. bojna, u Pločama 3. bojna, a Novim Selima 4. bojna. U Blacama je 1992. ustrojena Stolačka bojna.
    Presudnu ulogu brigada je, s drugim postrojbama, imala u zaustavljanju prodora neprijatelja na crti uvala Bistrina – Popovo polje, a sudjeluje i u legendarnoj bitci na Stolovima gdje je neprijatelju slomljena kralježnica, nakon čega slijede napadne operacije naših snaga. Uslijedile su operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala u kojima su sudjelovale gardijske i pričuvne postrojbe iz cijele Hrvatske, a među njima i 116. br. HV-a.
    Prema podatcima koji nam je poslao dr. Ivan Jurić, u brigadi je evidentirano 6.409 hrvatskih branitelja iz 27 ureda za obranu. Najviše ih je bilo iz Ureda za obranu općine Metković (3.373), zatim iz Ureda za obranu općine Ploče (1266), iz Ureda za obranu općine Stolac (656) i iz drugih ureda Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
    Kroz brigadu je prošlo 6 409 branitelja. od čega ih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.
    Više brigadi i njezinome o ratnom putu pisali smo u Metkovskom vjesniku br. 50 od 11. studenoga 2011. na stranicama 14. – 17.

Šetalištu ime 116. brigade
    Usvoji li Gradsko vijeće na skoroj Sjednici prijedlog gradonačelnika Bože Petrova, šetalište uz Neretvu dobit će ime Šetalište 116. brigade. Zbog toga se proslava 23. obljetnice pomiče na 30. studenoga, kada će svečano biti postavljena ploča s natpisom, a o cijelome programu proslave pravovremeno ćemo vas obavijestiti.