vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Matija Dedić 'razdžezao' brojnu publiku

Metković, 15.11.2014. - „Nemam u Hrvatskoj često prigodu svirati džez pred ovako brojnom publikom“ – rekao je Matija Dedić u kratkom obraćanju brojnoj publici pred početak koncerta kakav rijetko imamo prigodu slušati u našemu gradu.
    Matija je odabrao šarolik repertoar džez-skladbi i džez-obrada poznatih melodija; od klasične glazbe do Gibonijevih. Započeo je svojom skladbom Sentiana te nastavio obradama: Fuocco di Gioia iz Verdijeva Otella, Ljubice Dore Pejačević i Monkovom Round Midnight. Široj publici poznatije su bile Besame Mucho te Tempera i Žeđam Zlatana Stipišića, a starijima se obratio vječnim melodijama Dedića starijega Kuća pored mora i Moderatto Cantabile. Preko dvije stotine slušatelja, od kojih je polovina morala stajati na nogama, virtuoznoga Dedića je nagradila burnim pljeskom pa im je za dodatak izveo Somewhere over the Rainbow, još jednu svevremenu skladbu.
– Ja sam presretan. Vjerujem, i koliko sam uspio osjetiti i energija koju mi je dala, da je i publika sretna. Zbilja neočekivan broj posjetitelja na vrsti ovakve glazbe koja nije baš ni tako jednostavna ni ono pitka. Ja sam presretan i eto da me netko krivo ne shvati da nešto imam protiv manjih sredina, ali često u njima zna biti baš ovako gdje su ljudi valjda željni i kulture i takvih stvari za razliku od većih gradova, recimo u kojem živim i u kojem je taj interes apsolutno puno manji nego ovdje. Zbilja sam presretan. Imao sam predivne uvjete za rad. Sve skupa najveće pohvale. Nadam se da sam uspio svima donekle tako i uzvratiti – izjavio nam je Matija Dedić nakon koncerta na kojemu, ruku na srce, organizator GKS nije očekivao tako brojnu publiku (bravo Metković!). Ni tehnički razlozi nisu dopuštali da se koncert održi u velikoj kazališnoj dvorani jer je klavir, praktički, neprenosiv. Prijenos u veliku dvoranu i povratak u Galeriju značio bi da dva puta treba platiti njegovo štimanje.
    Dedića je pred koncert publici predstavio ravnatelj GKS-a Milan Kapović te iznio neke zanimljive podatke iz njegov karijere. Tako smo, između ostaloga, doznali da je Sentiana, skladba kojom je otvorio koncert , s njegova novog albuma koji je izdala diskografska kuća iz Houstona, a kojim je on obilježio dvadesetu godišnjicu aktivnoga bavljenja džez-glazbom.
     Koncert je organiziralo Gradsko kulturno središte Metković uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.