vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Metković, 15.11.2014. - Udruga dijabetičara grada Metkovića jučer je u Trgovačkom centru Konzum upriličila akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka kojom je obilježila 14. studenoga – Svjetski dan šećerne bolesti.
     Akcija je provedena u vremenu od 8 do 10,30 sati, a već uobičajeno građana su se akciji odazvali u velikom broju. Kontrolu šećera obavilo je 130 građana, a tlak nešto manje – njih stotinjak. Iako prilikom mjerenja nije bilo većih odstupanja od graničnih vrijednosti, mnogi građani su se iznenadili kada su im mjerni instrumenti pokazali nešto veće vrijednosti od očekivanih.
     Mjerenja su provodili članovi Udruge i medicinske sestre iz Patronažne službe Doma zdravlja Metković, a materijal potreban za akciju osigurala je farmaceutska tvrtka Roche.
     Svjetski dan šećerne bolesti prvu se godinu obilježava uz poruku Zdrav život i dijabetesodabranu od Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) za razdoblje od 2014. do 2016., a slogan za ovu godinu je Zdrava prehrana počinje doručkom. U 2013. godini u Hrvatskoj je registrirana 241.990 osoba sa šećernom bolesti, no ukupan broj osoba koje boluju od te bolesti procjenjuje se na više od 400.