vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Veliko zanimanje za zakup poljoprivrednog zemljišta

Metković, 12.11.2014. - Poljoprivredna savjetodavna služba je u suradnji s gradovima Metković i Ploče u Metkovskom GKS-u organizirala radionicu na kojoj je potencijalnim zakupcima državnoga zemljišta objašnjeno kako svladati papirologiju potrebnu za prijavu na Javi poziv za dodjelu zakupa za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH.
    Radionicu je održala dipl. ing. agr. Marlena Ostojić, načelnica Odjela za zakup državnoga poljoprivrednoga zemljišta. Tijekom dvaju sati stotinjak je prisutnih korak po korak upoznato s načinom ispunjavanja obrasca Gospodarskog plana i Prijave na Javi poziv za dodjelu zakupa za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH na području Vrbovci u Metkoviću. Uz to, postavljajući brojna pitanja poljoprivrednici su saznali sve što ih je zanimalo u vezi samog popunjavanja obrazaca. Također, većina je izrazila bojazan da ovakav Zakon o poljoprivrednom zemljištu ide na ruku „velikih“ i da će većina „malih“ proizvođača ostati zakinuta za poljoprivredno zemljište.
    Javnim pozivom obuhvaćena je 71 proizvodno-tehnološka cjelina u Vrbovcima. Ostatak će se vratiti vlasnicima kojima je zemljište oduzeto prilikom nacionalizacije, dok je 10 ha ostavljeno za potrebe Agronomskoga fakulteta u Zagrebu u svrhu znanstveno-stručnoga rada.
    Javni poziv istječe danas, a neslužbeno doznajemo da će se rezultati znati do kraja godine.