vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Metka uspješno vraćena u prirodu

Metković, 8.11.2014. - Prije mjesec i pol dana naša je sugrađanka Božena Glavinić javila Bariši Iliću, predsjedniku Ornitološkoga društva Brkata sjenica iz Metkovića, da je pronašla iznemoglu sovu, za koju se činilo i da je i ranjena.
    Članovi Društva preuzeli su pticu i odnijeli je na oporavak u Sokolarski centar Šibenik, gdje su je primili ljubazni djelatnici Centra i dali joj ime Metka, prema gradu gdje je pronađena. Metka je najvjerojatnije u lovu bila udarila u prepreku te je uz lakšu ozljedu krila bila dezorijentirana.
    Nakon četrdesetak dana uspješna oporavka sova je vraćena u Metković, gdje su je u srijedu članovi Brkate sjenice pustili u prirodu na istome mjestu na kojemu je bila pronađena. – Bilo nas je strah kako će sova reagirati nakon 40 dana zatočeništva, no odahnuli smo kada je poletjela, a još smo bili sretniji kada je nakon nekoliko minuta do nas doprlo mužjakovo hukanje pa se nadamo da se Metka vratila svome partneru – rekao nam je Bariša Ilić.
    Članovi Brkate sjenice na svemu zahvaljuju Sokolarskeme centru Šibenik te Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije, čije su djelatnice nazočile puštanju sove u prirodu.
Foto: OD 'Brkata sjenica'