vijesti www.metkovic.hr

 Film

Kako je i zašto jug Neretve čaroban

Metković, 5.11.2014. - Sinoć je u Gradskoj knjižnici Metković predstavljen ugledni bosanskohercegovački dokumentarist, redatelj i scenarist Vlatko Filipović. Metkovska publika imala je prigodu pogledati prvi film Čarobni jug iz Neretvanske trilogije Saga o Neretvi.
     Uglednoga gosta predstavila je ravnateljica Knjižnice Vesna Vidović, nakon čega se prisutnima obratio i g. Filipović koji je posebno istaknuo svoju povezanost s rijekom Neretvom, u čijem se slivu rodio i koja je bila središte trokuta (Sarajevo – Dubrovnik – Split) u kojem je stvarao čitav život. Neretvansku trilogiju snimana je od 2000. do 2004., a u tom razdoblju nastaju filmovi Čarobni jug, Pečat vremena i Agonija zelene rijeke.
     Uslijedila je projekcija filma u kojemu je na zanimljiv način prikazano kako je i zašto jug Neretve čaroban. Redatelj prikazuje gradove i mjesta koja su danas glavne turističke destinacije na Neretvi i njezinim pritokama, govori o turističkim atrakcijama poput Narone, Mogorjela, Počitelja, stećaka, Maratona lađa, podsjeća na melioraciju delte kojoj su se protivili stanovnici donjega toka Neretve, s nostalgijom se prisjeća osamdesetih godina prošloga stoljeća kada se moglo dobro živjeti od plodova koje daje plodna neretvanska zemlja... Film završava skokovima sa Staroga mosta u Mostaru.
     Vlatko Filipović snimio je četiri igrana filma i više od 40 dokumentarnih i kratkometražnih filmova. Posebno treba istaknuti film Hop jan, koji je prvi film iz regije uvršten u Galeriju modernih umjetnosti u New Yorku, a koji, mada najavljen, iz tehničkih razloga nije bo prikazan.