vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Dali su najviše što su mogli – svoje živote

Metković, 1.11.2014. - Svake se godine posljednjega dana listopada Metković posebno sjeti svojih sugrađana koji su u Domovinskom ratu poginuli kao hrvatski branitelji. Njima u čast utemeljen je 1. studenoga – Spomendan na hrvatske branitelje iz grada Metkovića poginule u Domovinskom ratu.
    Sinoć je u Galeriji Gradskoga kulturnog središta održan komemorativni skup u znak sjećanja na osamnaestoricu naših sugrađana koji su domovini dali najviše što su mogli – svoje živote.
   Nakon što je Klapa Sveti Nikola otpjevala državnu himnu, okupljenima se obratila zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur koja je pročitala literarni rad Ane Rebac, kćeri poginuloga Ante, što ga je ona napisala kao devetogodišnjakinja. Bio je to trenutak kada mnogi nisu mogli skriti suze.
    Potom je započeo program u kojemu je osim Klape nastupio i Župni zbor Župe sv. Ilije, dok su učenici Gimnazije Metković Martina Manenica i Andrija Raguž te učenica Srednje škole Metković Antonela Jerković recitirali pjesme koje su odabrale i s njima ih uvježbale profesorice hrvatskoga jezika Danijela Baćilo, Ivanka Ujdur i Lidija Puljan.
    Na kraju je zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja pročitao osamnaest imena, uz poziv da ih nikada ne zaboravimo i s ponosom prenosimo na mlađe naraštaje.