vijesti www.metkovic.hr

 Šport

Pauli Klak veslačko zlato u Bostonu

Metković, 22.10.2014. - Znamo da je Metković i veslački grad te da talentirani članovi VK Neretvanski gusar počinju nastupati za puno jače klubove. Pisali smo nedavno o uspješnim nastupima Katarine Vučine za VK Croatia iz Zagreba, a iz Sjedinjenih Američkih Država stiže nam još jedna veslačka vijest i to o uspjehu mlade Paule Klak, čiji su korijeni i metkovski.
    Prvo ćemo objasniti Pauline metkovske korijene. Paula je kći Ines i Krune Klaka, rođena u Splitu 1995. Mama Ines kći je naše poznate nastavnice hrvatskoga jezika Merice i Ante Jeramaza pa Paula ima dug staž boravka u Metkoviću kod bake i dida. Paulin otac Kruno bivši je veslač (1971. nastupio na Svjetskom juniorskom prvenstvu) i na svoju je kćer prenio ljubav prema tome sportu. Očito, uspješno jer je Paula, kao kategorizirani sportaš, završila Sportsku gimnaziju u Zagrebu i osvojila do sada niz medalja na veslačkim regatama, a prošle je godine na Svjetskom prvenstvu u Vilniusu nastupila za reprezentaciju Hrvatske u četvercu na pariće. Od ove jeseni studira na sveučilištu Barry University, za koje i vesla. U samo dva mjeseca uspjela je uskočiti u sveučilišni četverac s kormilarom koji je nedavno u Bostonu na prestižnoj 50. jubilarnoj regati Head of the Charles među 36 posada osvojio zlatnu medalju u utrci na 4800 metara.
    O detaljima utrke Paula kaže – Ne puštaju se svi čamci odjednom nego svakih dvadesetak sekundi po jedan. Ova je regata specifična i po tome što je uloga kormilara vrlo stresna i važna jer ima veliku odgovornost, puno veću nego u običnim utrkama na duljini od 2000m, jer ima puno zavoja i mostova kroz koje treba proći bez remećenja stabilnosti čamca i dodirivanja mosta ili vesala druge posade kada se pri prestizanju nađu jedni uz druge. Naša utrka je prošla vrlo glatko, kormilarka je odradila svoj posao odlično, a mi smo bile jako skupne i odlučne od početka do kraja. Sigurno nam je u mentalnom smislu pomoglo i to da smo imale startni broj jedan jer je naš četverac s kormilarom prošle godine na toj utrci bio prvi pa smo imale koliku-toliku kontrolu nad ostalima. Uz to, nas pet, u ovom smo sastavu trenirale samo zadnjih deset dana. Definitivno mi je bila čast nastupati na ovakvoj regati svjetskih razmjera, gdje su pozvani najbolji svjetski veslači da odmjere svoje snage.
    O svome boravku u SAD-u Paula kaže – U Miamiju sam već dva mjeseca i jako sam zadovoljna sustavom školovanja. Još se uvijek nisam opredijelila ni za kakav konkretan studij, za sada imam samo opće predmete, što mi trenutno odgovara. Cure iz veslačkog tima su me jako dobro i brzo prihvatile, a i brzo se prilagođavam načinu rada fakulteta i predavanja, s obzirom na to da su razlike neusporedive u odnosu na naše fakultete i stil života. Skoro pola veslačkog tima je internacionalno, što olakšava cijeli proces prilagodbe. Sa mnom je još jedna Hrvatica, Paola Girotto iz Omišlja na Krku, koja je i prošle i ove godine bila u pobjedničkom četvercu. Raspored je jako naporan. Tjedno je deset treninga u trajanju od dva do dva i pol sata s predavanjima između treninga, ali rezultati rada pokazuju se brzo i to me potiče da idem dalje, a i lakše je sve skupa podnijeti.
    Čestitamo Pauli te njezinim njenim kolegicama i roditeljima, naravno i baki i djedu u Metkoviću, a evo nekoliko podataka o regati.
   
10.000 veslača i 300.000 gledatelja
    Na 50. regati Head of the Charles u dva je dana nastupilo oko 10.000 veslačica i veslača. Za nas u Hrvatskoj vijest je da su na njoj nastupili i svjetski prvaci i rekorderi u dvojcu na pariće Martin i Valent Sinković (o kojima je na službenoj stranici Regate poseban prilog) i, naravno, osvojili prvo mjesto. Na stazi dugoj 4,8 kilometara slavili su s uvjerljivom prednošću od 17 sekundi ispred poznatih veslačkih imena. Na regati su iz Hrvatske nastupili još Ante Kušurin i Petar Lovrić.
    Regata Head of the Charles vesla se svake godine u Bostonu na rijeci Charles i najveća je dvodnevna regata na svetu. Već smo spomenuli 10.000 veslača koji 61 utrku veslaju u preko 1900 čamaca. Sve to tijekom vikenda na obale rijeke privuče preko 300.000 gledatelja. U posljednjim utrkama Regate nastupaju uglavnom najbolji, redom pobjednici sa svjetskih prvenstava i olimpijada.
    Spomenimo, na kraju, i Paulin, pobjednički tim. Uz Paulu Klak i Paolu Girotto veslale su još Rosita Boncheva i Anais Foppoli, a kormilarka je bila Stephany Dinkel. Paula toga dana nije bila jedina Metkovka u Bostonu. Utrku je pratila Mirena Bagur koja već dugo živi u Bostonu i koja nam je poslala naslovnu fotografiju na kojoj je Paula prva slijeva.
   
    Eto, tako smo s Neretve otišli na Savu te rijeku Charles i Miami na Floridi, poznatoj po svojim močvarama. Sigurni smo da će ova lijepa sportska priča biti poticaj našim mladim veslačima da uporno nastave s radom jer rezultati onda sigurno dođu. A što se tiče močvara, jedna od sljedećih vijesti bit će na temu korištenja močvarnih biljaka u pročišćavanju voda.