vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

S druge strane ogledala

Metković, 8.8.2005. - Izleti tipa fotosafari kroz močvaru više nisu nepoznanica i svake godine dovode sve više turista u dolinu Neretve. Trenutno se, koliko znamo, nude četiri različite ture, dvije Norinom, a dvije prema jezeru Kuti. Restorani Lopoč i Đuđa i Mate organiziraju izlete Norinom do uređenih izletišta na kojima gosti mogu boraviti, a restaurant "Villa Neretva" i seosko domaćinstvo Joze Crnčevića turistima otkrivaju tajne Jezera Kuti. Najvažnije je da svaka nudi nešto novo, drukčije.
  Prije nekoliko dana je Turistička zajednica Hrvatske predstavila pilot program u kojem bi se tijekom vožnje lađom po jezeru Kuti turistima pružila dodatna iznenađenja temeljena na mitovima i legendama toga kraja. Turističke vodiče, agente i druge turističke promotore TZH je pozvala na putovanje "S druge strane ogledala". Na putu kroz močvaru vodili su ih čarobnjak i čarobnica zastajkujući na zanimljivim lokalitetima gdje im se ispričala neka priča, iz šaša ih "napala" zla vještica, pristali su uz "Ljubavni bûs" – plutajući otok kojega vjetrovi nose Jezerom, a vrhunac je bio napad "Domagojevih gusara koji su ih "opljačkali", pa ih potom poveli do svog gusarskog gnijezda gdje ih je pjesmom dočeka Bijela vila. Na imanju obitelji Crnčević gostima se poslužilo predjelo, domaći pršut, sir, kruh "ispod sačure" itd. Do ručka program je nastavljen borbom dvojice gusara za naklonost vile nakon čega su svi otišli na zajednički ručkom, opet sa neretvanskim specijalitetima, brudetom od žaba i jegulje, sačurom, domaćim vinom.
  Ovu vrijednu inicijativu svakako treba pozdraviti i sigurno je da će vremenom, uz dodatna "brušenja", ovakav tip izleta postati zanimljiv posjetiteljima posljednje mediteranske delte.

      Čarobnica i čarobnjak dočekuju goste

         Plovimo kanalom kroz šaš do jezera

       Pod nama je potopljeni Gavanov grad
              - kroz stih zbori čarobnica

  Nije bilo te kletve i pogrde kojom zla vještica
         nije pokušala obraniti svoj teritorij

A onda - zlato na sunce, na svu sreću svatko je
na početku dobio vrećicu sa zlatnim grumenjem
               pa je glava ostala na ramenu

   Na ulazu u gusarsko gnijezdo iz šaša dopire
               umilna pjesma Bijele vile

 Probaj ovu "ispod noža" poziva domaćin Jozo.
     Istina je, slađi je onako friško odrezan.

  Nakon što guslar otpjeva ep  o Domagojevim
                          guslarima...

         ... počinje borba pravim mačevima,
    a ne kao ona plastika ispred Koloseuma.

           Na kraju naklon i poziv na ručak

    Neretvanskim delicijama zaista je bilo teško
                                  odoljeti