vijesti www.metkovic.hr

 Zdravstvo

Održan XXVI. sastanak pedijatara Dalmacije

Metković, 30.3.2014. - U organizaciji Hrvatskog pedijatrijskog društva, Ogranak Split i Ogranak Zadar u Hotel-restoranu Villa Neretva održan je XXVI. sastanak pedijatara Dalmacije, a da sve prođe u najboljem redu pobrinuli su se lokalni organizatori dr. sc. Vlado Krmek, dr. Rasema Bubica i prim. mr. sc. Marija Radonić.
     Prije sastanka upriličena je tiskovna konferencija na kojoj su se medijima obratili: dr. sc. Vlado Krmek, predsjednica HPD Ogranak Split doc. dr. sc. Irena Bralić, predsjednica HPD Ogranak Zadar dr. Linda Pavić, voditeljica Pedijatrijskog odjela Opće bolnice Dubrovnik prim. mr. sc. Marija Radonić, predsjednik HPD prof. dr. sc. Julije Meštrović, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Split prof. dr. sc. Neven Pavlov, voditelj Odjela za dječje bolesti Opće bolnice Šibenik mr. sc. Ante Pelajić i zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur.
     – Jako smo ponosni što se danas održava ovaj skup jer smo uspjeli sačuvati tradiciju njegova održavanja te što smo uspjeli okupiti ovoliki broj pedijatara. Posebno nam je drago da su s nama i naši umirovljenici i da zajedno dajemo nova znanja, nove stavove i znanstvena iskustva i jedan pogled za budućnost. Nadamo se da ćemo razmijeniti naša stručna iskustva, prikazati radove koje smo u međuvremenu napravili i naravno da ćemo na takav način doprinijeti zajednici i društvu u kojem radimo. – rekla je doc. dr. sc. Irena Bralić.
     U nastavku o skupu je govorio predsjednik HPD prof. dr. sc. Julije Meštrović koji je istaknuo da je važno da pedijatri jedni drugima, a još i više onima koji nisu pedijatri, prikazuju svoj rad.
     – U suvremenom svijetu u kojem živimo, u procesima industrijalizacije, globalizacije i urbanizacije djeca su izložena tzv. novim bolestima, a to su: ozljede, psihičke bolesti, nedostatak tjelesne aktivnosti, pretilost, izloženost zagađenjima i ovisnostima raznih vrsta. To su bolesti koje smo kao društvo dočekali nespremni, ne samo mi, nego je to globalna pojava. Zbog toga je važno da se sastajemo i o tome govorimo jer se djecu danas može liječiti samo multidisciplinarno, a timove je sposoban voditi samo pedijatar – rekao je između ostaloga dr. Meštrović.
     Svi sugovornici su se složili da je izuzetno važna komunikacija radi razmjena iskustava jer, kako je rekao prof. dr. sc. Pavlov, došlo se do točke razvoja na kojoj ne nedostaje ni aparature ni znanja, pa čak ni ljudi, ali se treba potruditi da komunikacija između primarne i sekundarne zdravstvene zaštite bude bolja. Dr. sc. Krmek je na kraju izrazio zadovoljstvo što se sastanak održava u dolini Neretve jer kolege iz ove regije neće morati ići u klinike u Split ili Zagreb kako bi čuli predavanja koja su, kako je istaknuo, na jednoj svjetskoj razini.
     Po završetku konferencije za tisak uslijedio je sastanak na početku kojega su se okupljenima prigodno obratili doc. dr. sc. Bralić, prof. dr. sc. Meštrović i zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur.