vijesti www.metkovic.hr

 Vježba

Vrtićani uspješno evakuirani

Metković, 25.3.2014. - Danas je Javna vatrogasna postrojba Metković u suradnji s Dječjim vrtićom Metković izvela vježbu kojom se simulirao požar te se izvela evakuacija djece utvrđenim evakuacijskim putovima.
   Kako bi se vježba što više približila stvarnoj potencijalnoj opasnosti, vatrogasci su iz svoje baze na Unki krenuli nakon dojave iz Vrtića. Pod uključenim vatrogasnim sirenama prvim je vatrogasnim vozilima trebalo četiri i pol minute da stignu na „požarište“. U međuvremenu su tete evakuirale djecu, a u zgradu su ušla dvojica vatrogasaca kako bi provjerili sve prostorije. Druga je vatrogasna ekipa pjenom štitila spremnik goriva za centralno grijanje vrtića. Na teren su izašli i djelatnici HEP-ova pogona Metković, čija je zadaća bila isključiti napajanje električnom energijom. Sve su to djeca sa svojim tetama s velikim zanimanjem promatrala sa sigurne usaljenosti. Naravno, to ima i svoj psihološki učinak da se djeca, nedajbože, u stvarnoj situaciji ne prepadnu vatrogasaca pod punom opremom.
   S obzirom na velik broj vrtićana bilo je i onih koji su se malo prepali, ali straha je nestao kada su dobili prigodu ući u vatrogasnu košaru i iz ptičje perspektive (naravno, ne previsoke) pogledati na svoj vrtić i grad pa su svi strpljivo čekali u redu. Mi smo iskoristili prigodu i podignuli se na svih 14 metara i napravili panoramu Krnjesavca, najstarijega metkovskog naselja, još od vremena kada se u Bebićevu pećinu za nevremena sklanjao kakav kromanjonac.
  
Strah od uniforme
   Mnogi roditelji želeći obuzdati svoju djecu u ranoj dobi plaše ih na razne načine. Jedan od njih je da će ih, ako ne budu dobri, odvesti policija. Dijete tako stječe iracionalan strah od uniforme, tj. odore (umjesto da vjeruje kako je policija tu da ga štiti) koji se širi na sve druge uniformirane osobe, ovaj put i na vatrogasce. Stoga ćemo ispričati jednu scenu iz zagrebačkoga tramvaja iz ranih sedamdesetih, kada su mnogi mladi nosili duge kose i brade. Navodno istinita anegdota ide ovako:
  Mlada mama nikako nije mogla obuzdati svoje derište koje tuli još od trgovine u kojoj mu nije kupila stvar koju je htio. – Ako ne prestaneš odnijet će te ovaj striček s bradom – kaže mu pokazujući pritom na mladoga studenta koji je sjedio pokraj njih. – Gospođo, plašite Vi svojega sina svojom pič**m, a ne mojom bradom – mrtvo-hladno je odgovorio student.
   Reći ćete da je primjer prost, ali nađite upečatljiviji.