vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Požar na Šibanici

Metković, 26.7.2005. - Danas oko 14 sati pedesetak metara od bivšeg skladišta oružja u Pavlovači izbio je požar koji se nastavio ljevkasto širiti prema vrhovima Šibanice i Gledavca. Prvi su na požarište izašli vatrogasci JVP Metković pokušavajući zaustaviti frontu požara koja je napredovala prema park šumi Predolac, ali im to zbog vjetra vlastitim snagama nije uspijevalo pa je odmah pozvana pomoć.
Vrlo brzo stigli su vatrogasci iz Ploča, Slivna, Državne interventne postrojbe Plat iz Dubrovnika i vojnici Četvrte gardijske brigade Četvrtog korpusa HV iz Ploča. Iz baze u Divuljama doletjela su dva kanadera i jedan helikopter, a u poslijepodnevnim satima stigao je i treći kanader, pa je spriječeno širenje požara koji je mogao poprimiti katastrofalne razmjere. Na rubovima požarišta, koje je veliko oko 20 ha, trenutno se nalazi oko stotinu vatrogasaca koji ga osiguravaju, a tamo će ostati cijelu noć. Evo što smo snimili na obroncima Šibanice na kojima se gotovo isti požar dogodio u ljeto 2000.

            Uslijed vjetra vatra se brzo širila...

               ostavljajući za sobom pustoš.

    JVP Metković pritekli su u pomoć i građani.

     Teško prohodan teren otežava gašenje.

  Fronta požara razvila se sve do vrha Šibanice.

             U pomoć stižu kanaderi...

   koji preciznim manevrom ispuštaju tone vode.

    Vatrogasci osiguravaju rubove požarišta.

Nakon požara prije pet godina šuma se sama počela obnavljati jer su veliki borovi bili prepuni šišarka. Ovaj put većinom su stradali su mladi borovi i makija pa će obronke Šibanice trebati pošumiti.