vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Pripremite bakrene pripravke za prskanje vinove loze

Metković, 21.3.2014. - Vinova loza se ovisno o lokalitetu i sortimentu u našoj županiji nalazi u razvojnom stadiju bubrenja pupova ili vunastog pupa.  Meteorolozi u idućem tjednu najavljuju oborine koje će omogućiti infekcije i razvoj uzročnika crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Bolest se manifestira na rozgvi koja poprima bijelo-srebrnkastu boju s crnim točkicama. U ovom razvojnom stadiju za zaštitu se preporuča uporaba bakrenih pripravaka - stoji u priopćenju Poljoprivredne savjetodavne službe.
   Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši i crvenog pauka bakrenom pripravku je uputno dodati mineralno ulje (bijelo ulje ili mineralno svjetlo ulje) ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja (crveno ulje).
   Radi smanjenja populacije lozinih grinja bakrenom pripravku je moguće dodati sumporni pripravak u povišenoj koncentraciji , ali se u tom slučaju ne smiju dodavati mineralna ulja.
   Preventivnu zaštitu potrebno je napraviti prije najavljenih oborina pridržavajući se uputa na etiketi sredstva za zaštitu bilja.  Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!
   Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web-adresi:
http://fis.mps.hr/trazilicaszb.