vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Otac i kći Botteri izlažu u GKS-u

Metković, 21.3.2014. - Sakralna tematika umjetnosti daje ozračje posvećenosti. Dakako, za takvu kvalifikaciju nužni su neki preduvjeti bez kojih se jednostavno ne može. S jedne strane to je visoka umjetnička razina, a s druge strane istinsko predanje sadržajima biblijske inspiracije… Iz darovana talenta umjetniku proizlazi i odgovornost u njegovu susretu s nemjerljivošću božje ljubavi, za što su u stvaralačkom umjetničkom procesu potrebni i skrušenost i iskrenost zanosa – izvadak je iz teksta koji je o sinoć otvorenoj izložbi Josipa Botterija Dinija i Ane Marije Botteri Peruzović napisao Stanko Špoljarić.
    Josip Botteri Dini se u Gradskom kulturnom središtu metkovskoj publici predstavio sa tridesetak radova, među kojima dominiraju prizori iz posljednjih dana Kristova života, dok na gotovo isto toliko slika Ane Marije Botteri Peruzović prevladavaju anđeli. Špoljarić za nju kaže da je stanja zemaljskoga anđeoskom prisutnošću prenijela u nebesko.
    Nakon što je okupljene pozdravio predsjednik Ogranka MH Božidar Lovrić, Špoljarićev tekst o izložbi pročitao je Ivica Puljan, v. d. ravnatelja GKS-a. Uslijedila su dva emotivna obraćanja samih umjetnika, a onda je zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja otvorio izložbu, pozvavši sve na kontemplaciju pred umjetničkim djelima.
    Izložbu su organizirali Gradsko kulturno središte Metković i Ogranak Matice hrvatske Metković uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH. Građani je mogu pogledati do daljnjega.