vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Otvorena izložba na temu Sarajevskog atentata

Metković, 19.3.2014. - U Gradskom kulturnom središtu sinoć je u organizaciji Grada Metkovića i Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine otvorena izložba fotografija, dokumenata i zemljovida koje se odnose na Sarajevski atentat i početak I. svj. rata kojemu je taj događaj bio povod.
   Direktor Arhiva Adamir Jerković ukratko je okupljene upoznao sa situacijom u prvome dijelu 1914. godine i okolnostima zbog kojih su ubijeni prijestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija nazvavši taj čin terorističkim. Rekao je da je Metković prvi grad u kojemu je izložba postavljena, a nakon njega bit će u Mostaru te na 28. lipnja, tj. stotu obljetnicu atentata otvorenje će biti u Sarajevu.
   Prije nego ju je otvorio gradonačelnik Božo Petrov je zahvalio Arhivu na ustupanju izložbe koja se jednim dijelom dotiče i samoga Metkovića prije sto godina. Naime, Fredinand je 25. lipnja 1914. doplovio do Metkovića na putu ka Sarajevu, a 30. lipnja u Metković su vlakom vraćena mrtva tijela stradalih supružnika i ukrcana na brod. Izložba će biti otvorena do 28. ožujka.
    Povodom izložbe u Metkoviću dr. Ivan Jurić je g. Jerkoviću darovao svoju knjigu Sarajevska tragedija Sofije i Ferdinanda koja na preko 230 stranica na hrvatskom i njemačkom jeziku i sa devedesetak fotografija govori o Sarajevskom atentatu.