vijesti www.metkovic.hr

 Politika

Nikica Gabrić u Metkoviću
predstavio svoj 'Nacionalni forum'

Metković, 16.3.2014. - Sinoć je u Gradskom kulturnom središtu Metković svoju novoosnovanu stranku Nacionalni forum građanima svoga rodnoga grada predstavio poznati hrvatski oftalmolog Nikica Gabrić koji je u Metković došao u pratnji stranačkih dužnosnika; glavnoga tajnika Edvina Jurina i predsjednika Glavnoga odbora Borisa Dmitrovića.
   Nakon što je glavni tajnik Jurin pozdravio okupljene građane, prikazan je kratak film kojim se objašnjavaju razlozi osnivanja Nacionalnoga foruma, stranke koja se pozicionira u politički centar želeći presjeći gordijski čvor dviju najjačih parlamentarnih stranaka čiji desetljećima zapetljavani odnosi i međusobni animoziteti sputavaju Hrvatsku da krene naprijed, kako je to u više navrata kasnije isticao Gabrić.
    Poslije filma na pozornicu je izišao Gabrić i u podužem se obraćanju dotaknuo gotovo svih problema koji muče naše društvo. Naravno, među najvećima su konstantan gubitak radnih mjesta te gubitak stanovništva, što zbog snižena nataliteta, a što zbog sve raširenije pojave iseljavanja mladih ljudi iz Hrvatske. Nastavi li se taj trend uskoro će nas biti samo tri i pol milijuna – rekao je Gabrić.
    Gabrić ističe kako Hrvatska ima mnoge prirodne resurse koje ne koristi. Treći smo u Europi po zalihama pitke vode, a prvi po njezinoj kakvoći, silna slavonska polja su nam neobrađena, a uvozimo hranu. Tako ne možemo naprijed i potrebne su promjene, a moramo se mijenjati mi sami. Politika lijeve i desne ideološke opcije u Hrvatskoj temelji se na zastarjelim društvenim i intelektualnim matricama koje više ne mogu odgovoriti na zahtjeve društvenoga i gospodarskoga razvoja XXI. stoljeća. Pasivna većina u čije ime upravljaju političke elite mora postati aktivna, mora se suprotstaviti manipulativnim modelima društvenoga upravljanja koji građane stavljaju u poziciju promatrača u predstavi koja se igra po pravilima Big Brothera. Gabrić je u više navrata svađalačke odnose dviju velikih stranaka usporedio sa situacijom u obitelji u kojoj se muž i žena stalno svađaju i vrijeđaju, zbog čega najviše stradaju djeca, za razliku od Njemačke u kojoj su dvije suprotstavljene velike stranke našle snage za stvaranje velike koalicije na dobrobit svojih građana.
    Nacionalni forum svoj Program zasniva na provođenju ključnih strategija kao što su očuvanje biološkog potencijala, tj. brojnosti stanovništva; okruženje za sretnije i kvalitetnije djetinjstvo gdje će djeca prepoznati ljubav, obrazovanje, humanost i rad kao prave vrijednosti života; očuvanje nacionalnih resursa i zaštita okoliša – vode, šume, more, zrak ne mogu biti predmet osobnog interesa, privatizacija i prodaja; definiranje prioriteta nacionalne ekonomije; obrazovanje u funkciji poduzetništva i novog razvoja ; nova načela društvene raspodjele između onih koji pune i onih koji troše državni i sve ostale proračune u RH; novo pozicioniranje Hrvatske unutar međunarodne zajednice te reforma političkog sustava – Hrvatskoj danas nije potrebna Vlada prekaljenih političara već vlada dokazanih stručnjaka koji će svoj mandat posvetiti isključivo rješavanju glavnih problema društva – pokretanju posrnuloga gospodarstva i zaustavljanju negativnih demografskih trendova te kreiranju razvojnih projekata.
    Osim toga, Nacionalni forum predlaže dvodomni Sabor koji bi se sastojao od Doma lokalne zajednice u kojemu bi pedesetak zastupnika izravno predstavljalo svoje birače i odlučivalo o lokalnim stvarima kao što su prostorno uređenje i zaštita okoliša, graditeljstvo, komunikacije, vodovod i odvodnja, energetska učinkovitost itd. Drugi dom bio bi Nacionalni dom u kojemu bi se donosile odluke o obrani, unutarnjim poslovima, financijama, zdravstvu, gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu, energetici itd. Svi ustavni zakoni donosili bi se zajedničkom odlukom obaju domova. Gabrić se zalaže i za smanjenje broja gradova i općina, ali i za jačanje njihove autonomije u odlučivanju, djelokrugu rada i financijskoj snazi. Zato treba promijeniti regionalni ustroj i Hrvatsku podijeliti u najviše sedam regija koje bi činile jedinstvene gospodarske, političke i upravne cjeline.
    Na kraju su građani Nikici Gabriću postavili nekoliko pitanja, a jedno od njih je bilo što misli o planiranoj gradnji TE Ploče, na što je on odgovorio da osobno nije za termoelektranu, ali da se o tome treba konzultirati s nezavisnim stručnjacima pa tek onda napraviti račun gubitaka i dobitaka koje bi sa sobom donio jedan tako velik projekt.